Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Полтавська область посідає 5 місце в Україні по виявленню нелегальних мігрантів

З 1 березня на Полтавщині триває операція “Мігрант” – співробітники міграційної служби разом з правоохоронцями проводять профілактичні заходи з нагляду та контролю за виконанням законодавства в міграційній сфері. Станом на 14 травня в області вже виявили 122 нелегальних мігрантів. Це більше, аніж за минулорічне веснянє відпрацювання вцілому.

Про це на прес-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини” розповіли представники Управління Державної міграційної служби у Полтавській області.

За словами заступника начальника УДМС України у Полтавській області Миколи Якименка, Україна й дотепер залишається транзитною країною.

“Україна продовжує перебувати транзитною країною для держав сходу і заходу. На шляху міграції Україна є фільтром як для позитивних, так і негативних прошарків населення. Загальна кількість населення на Полтавщині — 1,5 млн людей. Міграційна ситуація для Полтавської області як для транзитної країни активна. Стабільно проживають 10 тис. 600 іноземців та осіб без громадянства. 7 тис. людей за посвідками на постійне проживання. 3,5 тис. тимчасово проживають, з них 2,5 тис. студенти. Для Полтави це немало. Такі міста, як Кропивницький, Суми, Вінниця мають менше студентів. Зараз нас турбує те, щоб Полтавщина не стала відстійником для громадян з тих країн, які становлять міграційну загрозу. Так, як це сталось в Італії, Франції, Німеччині, де іноземці-нелегали йдуть нерегульованим потоком, несучи за собою торгівлю людьми, наркотрафік, кримінал і т.д”, – зазначив Микола Якименко.

“Станом на 14 травня на території області виявили 122 нелегальних мігрантів. Минулого року за час весняного відпрацювання вціломубуло 111 нелегальних мігрантів вцілому. Відпрацьовуємо місця компактного проживання та незаконного працевлаштування — ринки, місця стихійної торгівлі, овочеві бази, майданчики будівельних матеріалів. Виявлено 8 фактів порушення працевлаштування та 7 фактів надання житла іноземцям і встановлення правил перебування. Ситуація по виявленню нелегальних мігрантів в області на високому рівні. Станом на 10 травня Полтавщина посідає 5 місце по Україні. Попереду — прикордонні регіони, міста-мільйонники Одеса, Київ, Львів, Дніпро”, – розповів начальник відділу організації запобігання нелегальній міграції, реадмісії та видворення УДМС у Полтавській області Олексій Леоненко.

Найбільше мігрантів на Полтавщині спостерігається з Російської Федерації, Азербаджану, Грузії Вірменії, Лівії, Судану, Молдови, Таджикистану, Казахстану.

“Це люди, які звикли жити в Україні, як в себе вдома. Тому вони вважають, що їхнє перебування тут це не порушення і не злочин. Просто живуть тут понад встановлений термін. А громадяни країн Азії – Бангладешу, Іраку, Ірану, Сірії, Індії, Пакистану використовують Україну як транзитну державу, вони хочуть в Європу. Україна їх цікавить менше”, – уточнив Микола Якименко.

Операція “Мігрант” на Полтавщині триватиме до 31 травня.

Перейти до вмісту