Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Під час інформаційно-просвітницького квесту молодь Полтави шукала правові знання

Днями у Полтаві в приміщенні спортивного комплексу Головного управління Національної поліції у Полтавській області відбувся перший інформаційно-просвітницький квест «Від знання до безпеки», який є громадським, волонтерським проектом, представленим в інтерактивній формі, спрямованим на досягнення соціально корисного результату (активізація уваги соціуму до теми прав дітей та формування негативних установок серед молоді, щодо їх вживання), організованого згідно певного алгоритму (має чітку програму та етапи реалізації) і передбачає виконання різних завдань упродовж визначених Оргкомітетом Конкурсу часових меж.

Конкурс є некомерційним творчим проектом, задачею якого є використання формату Квесту в якості соціальної реклами для привернення уваги населення (підлітків, вихователів, вчителів, дорослих, небайдужих громадян) до вирішення нагальних проблем українського суспільства. Конкурс проводиться в один день, але передбачає попередню підготовку команд-учасників. Головною інновацією конкурсу є те, що він реалізується в місті вперше і передбачає залучення представників різних соціальних та громадських інституцій. Ще однією особливістю квесту є активне включення підлітків у інтерактивну профілактично-просвітницьку акцію.

Учасниками заходу стали учнів професійно-технічних навчальних закладів міста, всього участь у заході взяли 8 команд.

До участі у заході долучилися також і фахівці Регіонального та Полтавського місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

На квесті було представлені  наступні локації «Сюрпризи кохання», «Історична», «Ребус здоров’я», «Від знання – до безпеки», «Маршрут безпеки», «Тарілка здоров’я», «Кидай курити», «#СТОПНАСИЛЬСТВО», «Правова відповідальність», «Мій друг – дорожній рух!», «Скажи булінгу – «НІ!», «Смуга перешкод».

Перед початком заходу відбулося представлення команди та їх Плакатів, де учасники зазначили назва закладу, назву та девіз команди, а також малюнок, який відображає філософію тематичного квесту. Напрацювання команд взяли участь в конкурсі в номінації «Знай наших».

Під час відвідування локації системи БПД заступниця начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко провела для учасників правову вікторину, де члени команд мали змогу відповісти на питання правового характеру і за допомогою роздрукованих на аркушах літер алфавіту скласти відповіді.

Які основні ознаки булінгу, його види, основні учасники цього процесу та відповісти на питання як його уникнути знайти відповісти на ці питання учасники квесту могли під час відвідування локації «Скажи булінгу – «Ні!», де разом із заступником начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Полтавського місцевого центру з надання БВПД Андрієм Свєшніковим шукали відповіді на правові питання. мали змогу відгадати правовий кросворд, що Учасники квесту проявили свої знання з правознавства, азарт до гри та отримані у навчальних закладах знання.

За результатами випробувань призові місця у загальнокомандних заліках здобули 3 команди.

Призові місця вибороли: І місце – команда «Здоров’ята» (ДНЗ «Полтавський центр професійно-технічної освіти»), ІІ місце – команда «Нація здоров’я» (Професійно-технічне училище №31 м. Полтава), ІІІ місце – команда «Небайдужі» (ДНЗ «Полтавське вище міжрегіональне професійне училище»). У номінації «Знай наших» (конкурс плакатів команд) перемогла команда «Небайдужі» (ДНЗ «Полтавське вище міжрегіональне професійне училище»).

Організатором заходу став Полтавський обласний благодійний фонд «Громадське здоров’я».

Співорганізаторами квесту виступили  виконавчий комітет Полтавської міської ради, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної допомоги у Полтавській області, Головне територіальне управління юстиції у Полтавській області, комунальна установа «Обласний молодіжний центр» Полтавської  обласної державної адміністрації, Департамент охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації, Департамент освіти та науки Полтавської обласної державної адміністрації, Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти в Полтавській області, Полтавський обласний центр здоров’я, Управління забезпечення прав людини Національної поліції України, відділ ювенальної превенції Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Полтавській області, кафедра спеціальної освіти і соціальної роботи Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка та за підтримки Міжнародного благодійного фонду «СНІД Фонд Схід-Захід» (AIDS Foundation East-West – AFEW-Україна), що фінансується Міністерством закордонних справ Королівства Нідерландів.

Довідково. Захід мав на меті підвищити рівень обізнаності суспільства і, безпосередньо, підліткової аудиторії, щодо прав дітей та їх захисту, негативних наслідків вживання психоактивних речовин та профілактики поширення хвороб статевим шляхом через залучення молоді до інноваційного інтерактивного заходу. Організовуючи даний захід організатори ставили собі за завдання привернути увагу громади до проблем вживання ПАР (психоактивних речовин) у підлітковому середовищі; поглибити знання дітей підліткового віку щодо негативних наслідків вживання наркотичних речовин; сформувати у підлітків несприятливість до вживання наркотичних речовин; розширити уявлення підлітків про небезпеку реалізації непродуманої статевої поведінки та убезпечити від хвороб, що передаються статевим шляхом; пробудити живий інтерес серед дітей та молоді до здорового способу життя; привернути увагу громади до проблеми порушення прав дітей; виховати повагу до прав людини, співчуття до людей, чиї права порушуються, взаємоповагу та толерантність; сформувати у підлітків знання про права дитини, поняття про нерозривний зв’язок прав та обов’язків, уявлення про захист прав дитини в Україні, вміння розрізняти дійсне та уявне порушення прав; розвити навички роботи в групах, логічне мислення, вміння виділяти головне в тексті, пам’ять; сформувати позитивний імідж працівників поліції та пробудити живий інтерес серед дітей та молоді до правової свідомості та правової культури.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88.

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги, можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).

Перейти до вмісту