Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Лубенщині відбувся турнір пам’яті Героя-чорнобильця Олександра Лелеченка

У житті кожної людини є місце для подвигу: інколи все життя вписане в історію, інколи одна мить, героїчний порив рятує життя мільйонів. Чи зрозуміють, чи належно оцінять «врятовані» – це тема для філософських дискусій. Для Олександра Лелеченка один рішучий вчинок коштував життя: це завдяки йому масштаби Чорнобильської катастрофи стали значно меншими. Мине більше 10 років, перш ніж йому присвоять звання Героя України, єдиному з чорнобильців, цим самим належно оцінять на рівні держави його професійний і людський вчинок.

На Лубенщині пам’ять про славетного земляка належно поцінована, а надто у рідній Новооріхівській школі, де на прикладі Олександра Григоровича виховали не одне покоління молоді, де насаджена березова алея на його честь, облаштований шкільний музей і, звичайно, проходить футбольний турнір з міні-футболу його пам’яті. За дев’ять років захід, окрім спортивного, має нерідко патріотичний характер і щоразу збирає друзів, які, власне, й зустрічаються раз на рік – вшанувати Олександра Лелеченка, повідомляє Лубенська РДА.

Зрозуміло, що атмосфера свята, яке цьогоріч припало на 18 травня, була розчуленою, теплою і щирою: від радості зустрічі з представниками ДП «Управління забезпечення функціонування об’єктів Чорнобильської АЕС», від спілкування, емоцій, але й прогресивних ідей та планів на майбутнє.

На подвір’ї школи відбулася урочиста лінійка пам’яті О.Лелеченка та відкриття турніру з міні-футболу. Її учасниками стала досить чисельна аудиторія: голова райдержадміністрації Тетяна Качаненко, сільський голова Новооріхівської сільської ради Станіслав Ігнатенко, голова громадської організації «Фонд інвалідів Чорнобиля Полтавської області» Микола Дибін, представники районної організації ветеранів та інвалідів «Союз Чорнобиль України» на чолі з головою організації Миколою Чудаком, голова міськрайонної організації «Фонд інвалідів Чорнобиля» Анатолій Юрченко, голова Новооріхівської первинної чорнобильської організації Микола Крутій, голова ветеранської організації с. Новооріхівка Іван Худояр, голова районної організації ВФСТ «Колос» Сергій Бортнік і, звичайно, делегація ДП «Управління забезпечення функціонування об’єктів Чорнобильської АЕС» у складі голови профкому електроцеху станції Олега Величківського, члена ЦК «Атомпрофспілка» Сергія Красикова, почесного працівника станції Володимира Єрьоміна та інших.

Цей турнір, за словами начальника відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Юлії Білокінь, – особливий, тому що поряд із 13 командами району за перехідний кубок вперше змагається футбольна команда електроцеху станції. Тож з побажаннями перемоги спортсменів провели на футбольні поля, відповідно підготовлені завдяки старанням сільського голови.

З почуттям великої гордості до присутніх звернулася директор Новооріхівської ЗШ І-ІІІ ступенів Оксана Магура, наголосивши, що з кожним роком коло друзів навчального закладу ширшає, а це є свідченням значимості спілкування і співпраці.

За словами голови райдержадміністрації Тетяни Качаненко, всі присутні вкотре об’єдналися навколо подвигу видатного земляка. Водночас, Тетяна Качаненко висловила побажання про порушення питання щодо перепоховання О. Лелеченка у рідній Новооріхівці, звернувшись з відповідною пропозицією передовсім до чорнобильців.

Від чорнобильських організацій виступили Микола Дибін та Микола Чудак, вручивши ряд грамот і подяк.

Чимало теплих слів на адресу присутніх висловили Олег Величківський та Сергій Красиков. Багато років поспіль станційники не стоять осторонь потреб підшефної школи: у минулому році надали матеріальну допомогу для ремонту внутрішніх санвузлів, у цьому – виділили кошти для придбання обладнання для шкільної їдальні та вручили подарунок для громади села – ікону «Чорнобильський Спас», а також відзначили кращих учнів та вчителів, нагородили переможців шкільного турніру з шахів і шашок.

Тим часом турнір набирав спортивних обертів. Право зробити перший символічний удар було надане заступнику голови спортивної комісії ППО «ЧАЕС» Василю Павленку. Після кількагодинної напруженої гри визначили команди-переможці та кращих гравців, а це: Юрій Кулик та Дмитро Копичко. Докладені зусилля і спортивна підготовка принесли ІІІ місце господарям – команді «Грім» с. Новооріхівка, ІІ – команді «Олімпія» с. Вовчик, перехідний кубок змагань цього року виборола команда із Засулля. Команди та гравці нагороджені відповідними відзнаками, а переможці – ще й спеціальним призом від станційників.

Перейти до вмісту