Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Друга світова війна: історія юної медсестри з Полтавщини, яка загинула у Таллінні

Олена Варшавська народилася у Диканському району, закінчила консерваторію, однак стали музиканткою їй не судилося.

На території Меморіального комплексу Солдатської Слави є гранітна плита, на якому є напис:

«Капсула із землею, у якій покоїться прах Варшавської Олени Михайлівни, гвардії старшини медичної служби (1925 – 1944). Загинула при звільненні м. Таллінн Естонської республіки».

За інформацією ізраїльського музею Голокосту «Яд Вашем», Леніна (Олега) Варшавська народилася в 1925 році в українському селі Михайлівка (село Диканського району – прим.автора), недалеко від Полтави, в родині музикантів. Пізніше сім’я переїхала до Москви, де Леніна закінчила музичну школу при Московській консерваторії та вступила до Музичного училища імені Гнесіних по класу віолончелі.

Як видатна учениця Варшавська могла евакуюватися. Вона повинна була виїхати разом з батьками, але в останній момент втекла з поїзда та добровільно записалася в санітарки.

Зі страху, що батьки знайдуть і повернуть неповнолітню дочку додому (на той момент їй було 16), Леніна змінила ім’я. Вона була мобілізована до Червоної армії як Олена Варшавська. В силу віку її не відправили на передову, а залишили в Москві санітаркою при військовому госпіталі. Тільки в 1943 році санітарка Варшавська відправилася на фронт. Олена винесла десятки поранених з поля бою. Влітку 1943 року в районі Орла захопила двох німецьких диверсантів.

У вересні 1944 року під час боїв за Таллінн Олена Варшавська була убита під час нальоту на колону. Машина, в якій вона перебувала, перекинулася, Варшавська загинулаевидців (за словами о. Олена була похована в Таллінні в братській могилі. В ході війни була нагороджена орденом Вітчизняної війни I ступеня та орденом Червоної Зірки. Її брат Кім Варшавський був убитий в бою в 1943 році.

У 2007 році, коли естонська влада зруйнували меморіал радянським солдатам в Таллінні, Варшавська була перепоховали на цвинтарі на Оливній Горі в Єрусалимі.

Перейти до вмісту