Ви тут:
Суспільство Україна 

Досвід України у закупівлі ліків перейняли вже 5 країн, – МОЗ

Досвід України у закупівлі ліків перейняли вже 5 країн. Чого вдалося досягти і як працює система сьогодні, заступниця міністра охорони здоров’я з євроінтеграції Ольга Стефанишина розповіла у форматі відеозвернення на зустрічі учасників ініціативи Sustainable Procurement in the Health sector initiative (SHiPP) – Стале постачання в охороні здоров’я у В’єтнамі.

Семінар відвідали близько 40 учасників — представників урядів, міжнародних організацій, недержавних установ та приватного сектору, повідомляють у МОЗ.

П’ятий рік поспіль для України здійснюють закупівлі ліків Програма розвитку ООН (ПРООН), Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Crown Agents.

“Вже у 2016 році, за рік після переходу на закупівлю ліків через міжнародні організації, нам вдалося заощадити до 40% бюджетних коштів і на ці гроші закупити додаткові ліки. Нині ми повністю забезпечили потребу у стентах для пацієнтів з гострим інфарктом в екстрених випадках, вакцинах за Календарем щеплень, дитячій онкології. Ми постійно вдосконалюємо внутрішні процедури і нині розбудовуємо спроможність національної закупівельної агенції у відповідності до високих стандартів роботи міжнародних організацій”, – сказала заступниця міністра охорони здоров’я України Ольга Стефанишина.

На зустрічі представники ПРООН та Охорони здоров’я без шкоди (HCWH) визначили, що через оптимізацію закупівель у секторі охорони здоров’я можна створити більш екологічні моделі виробництва та споживання.

Програма “Стале постачання в охороні здоров’я” (SHiPP) заснована у 2012 році. До її складу входять 10 членів, з них 7 міжнародних організацій ПРООН, Програма ООН з довкілля, Фонд ООН у галузі народонаселення, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, ЮНІСЕФ, Управління Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проектів, Всесвітня організація охорони здоров’я та 3 інституції з фінансування охорони здоров’я (GAVI, GFATM and UNITAID). Програма SHiPP імплементується у 10 країнах, серед яких і Україна.

Перейти до вмісту