Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

До кінця року всі області мають розробити регіональні стратегії на 2021-2027 роки, – В’ячеслав Негода

2019 рік для державної регіональної політики в Україні є визначальним. До кінця року необхідно підготувати нову Державну стратегію регіонального розвитку та регіональні стратегії на 2021-2027 роки. Також потрібно завершити формування нового законодавства стосовно стимулювання та фінансування регіонального розвитку.

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода, під час Всеукраїнської наради з актуальних питань формування та реалізації державної регіональної політики, що проходить 16-17 травня в Одесі, повідомляють у прес-центрі ініціативи “Децентралізація”.

Він нагадав, що у 2020 році завершується дія Державної стратегії регіонального розвитку, а також регіональних стратегій, і тому, за координації Мінрегіону, триває робота над розробкою нового програмного документу до 2027 року.

«Усе навколо стрімко змінюється – у суспільстві, політиці, економіці. У таких умовах ефективним можна бути, лише коли чітко розумієш, якими є твої стратегічні цілі. Тому державна стратегія регіонального розвитку і регіональні стратегії – це основа ефективної роботи центральних органів влади та обласних адміністрацій і рад на найближчі шість років. Коли ми усі дійдемо згоди і визначимо, що маємо розвивати у першу чергу, то знайдемо і можливості втілити задуми у життя за будь-яких умов, за будь-яких персоналій», – сказав В’ячеслав Негода.

Він зазначив, що стратегічними цілями Державної стратегії залишаться просторовий розвиток, конкурентоспроможність та ефективне управління.

«Але на майбутнє ми усе ж маємо враховувати нові економічні реалії, в яких країна опинилася після агресії з боку Росії, а також нові можливостей територіальних громад, які вони отримали завдяки децентралізації», – наголосив перший заступник Міністра.

Він повідомив, що над новою державною стратегією регіонального розвитку працює спеціальна робоча група, команда фахівців, до складу якої увійшли представники міністерств та обласних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, агенцій регіонального розвитку, громадськості, наукових установ та експертного середовища.

«До розроблення власних регіональних стратегій областям теж варто долучити експертів: представників громадськості, бізнесу, науки. Тільки тоді цей документ буде працювати», – вважає В’ячеслав Негода.

Перший заступник Міністра нагадав, що у нових регіональних стратегіях мають застосовуватися принципи планування на засадах смарт-спеціалізації, враховуватися пріоритети держави щодо розвитку гірських, прикордонних, малозаселених та інших проблемних територій, а також приділятися увага розвитку міжмуніципального співробітництва.

«Впевнений, що в бюджетному законодавстві нам ще цього року вдасться закріпити європейські принципи фінансування регіонального розвитку, суть яких в тому, щоб «жодних планів без грошей та жодних грошей без планів». Також змінами до законодавства ми плануємо запровадити «здорову» конкуренцію серед регіонів за державні ресурси. І в цій конкурентній боротьбі якісна регіональна стратегія – велика перевага», – резюмував В’ячеслав Негода.

Перейти до вмісту