Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

3% бар’єр, імперативний мандат та скасування мажоритарки, – Зеленський домовлявся з лідерами фракцій

Дострокові вибори до Верховної Ради можуть відбутися вже за новим виборчим законодавством

Про це розповів після консультації з президентом України Володимиром Зеленським лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко, передає Еспресо.TV.

“Консультації відбулися. Дострокові вибори будуть. Розраховуємо, що змінять виборче законодавство. Президент направив лист до голови парламенту про проведення позачергового засідання Верховної Ради для зміни виборчого законодавства: орієнтовано вибори 21 липня. Указ з’явиться завтра”, – сказав Ляшко.

Представник депутатської групи партії “Відродження” нардеп Віталій Хомутиннік зазначив, що Зеленський запропонував скасувати мажоритарну виборчу систему та знизити бар’єр проходження до Ради до 3%. Крім того, обговорювалися пропозиції щодо імперативного мандату.

“Розпуск Ради є порушення Конституції , адже законодавчих, а не політичних передумов для розпуску немає”, – додала вона.

Про це у Facebook написала віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко

“Тим не менше, новий президент взяв курс саме на такий сценарій і планує видати указ про дочасні вибори, які мають відбутися наприкінці липня. Більшість учасників зафіксували для протоколу наступну позицію: такий крок є порушенням Конституції”, – зазначила нардеп.

На зустрічі також обговорювалися питання зміни виборчого законодавства.

“Деякі політичні сили ( зокрема, «Батьківщина»), виступають за закриті списки і імперативний мандат. Й проведення позачергового засідання ВР для проведення таких законодавчих змін”, – написала Геращенко.

Присутня на зустрічі голова ЦВК наголосила, що на демократично проведених президентських виборах нам вдалося відновити довіру суспільства і всього світу до виборчих процедур і проведення прозорих і чесних виборів. Й наголосила, що ОБСЄ і інші міжнародні інституції рекомендують не вносити зміни до виборчого законодавства за рік до виборів- така європейська практика.

 

Перейти до вмісту