Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

16 травня – День вишиванки: традиції святкування та цікаві факти

Всеукраїнський день вишиванки щорічно відзначається в третій четвер травня. У 2019 році він припадає на 16 травня.

Свято це досить молоде — уперше його відзначили у Чернівцях, у 2006 році. Студенти домовились один раз на рік приходити на навчання у вишитих сорочках. Та цю тенденцію швидко підібрали в інших областях і вже у 2010 році День вишиванки став всеукраїнським святом.

Окрім того, знають про День вишиванки й за кордоном: всесвітньо відомі музиканти та актори, дизайнери — вдягають у це свято вишиті сорочки чи сукні. Останні декілька років український орнамент зустрічається в багатьох дизайнерських колекціях.

Про мету такого свята

Свято несе в собі мету збереження та популяризації українських традицій. У тому числі — традиційного одягу українців. Можна із впевненістю стверджувати, що вже є результати. Якщо 10 років тому можна було вибрати в магазині стандарті фасони та кольори вишиванки, то у 2019 кожен може знайти собі унікальне вбрання. Різні нестандартні кольори, візерунки, фасони сорочок та суконь, спідниць, піджаків та різноманітні тканини. Вишиванка стала дійсно стильним та сучасним елементом гардеробу.

Щорічно українці приходять у вишиванках на роботу, ділові зустрічі, йдуть у них гуляти з друзями. Влаштовують тематичні зустрічі та флешмоби.

 

Цікаві факти про українську вишиванку

1. Символіка кольорів

Кожен колір раніше обирався не просто так, а мав своє сакральне значення. Білий — оберіг, червоний — не тільки любов, а й життєва енергія та радість. Чорний — не лише журба, як часто думають, а й багатство, достаток. Зелений — жіночий колір, колір переродження та вічного життя. Синій — це душевний спокій та зцілення від хвороб, а жовтий — символізує добробут, багатство та радість.

2. Значення орнаменту

Орнамент на сорочці — це оберіг. Тож ним покривали ті частини, де видно тіло — навколо шиї, на рукавах. Вишивали сорочки з різними намірами та для різних святкових подій. Також, у кожного регіону та області є свій особливий візерунок. Переважають різні кольори, техніки, зображені елементи.

3. Святкове вбрання

Вишиванка — це не повсякденне вбрання, а святкове. У будні дні українці носили звичайні сорочки без вишивки, або ж із мінімальними елементами декору. Лише у святкові дні одягали найкращі білі сорочки з візерунками. Тож одягаючи вишиванки на свята — ми не зрідка згадуємо про національний одяг, а підтримуємо традицію.

4. Іван Франко — ікона стилю

Першим відомим модником, який поєднав вишиту сорочку з діловим костюмом — був Іван Франко. Він почав одягати вишиванку під піджак, саме так Франко й зображений тепер на 20 гривневій купюрі. Такий образ актуальний досі, на День вишиванки українці приходять на роботу у своїх костюмах, з вишитою сорочкою, замість звичайної.

5. Жіноча справа

Вишиванням сорочки традиційно займалась саме жінка. Та не будь-яка, а найближча. Спочатку — сорочку дитині вишивала мати, а потім чоловікам сорочки вишивали дружини — як символ своєї любові.

Зараз будь-яку сорочку можна придбати в магазині — з масового виробництва, чи замовити в майстрині, яка виконує роботу вручну та навіть розробить за потреби унікальний дизайн візерунка.

Завдяки такій популяризації вишитих сорочок — їх можна купити за доступною ціною. Ще декілька років тому вишиванка була дорогим задоволенням, та з масовим виробництвом знизились ціни. Тепер є сорочки на будь-який бюджет. Найпопулярніші магазини в Києві, це Етнохата, Етнодім, Фолкмода. Також, більшість магазинів з вишиванками здійснюють доставлення по всій Україні.

 

Перейти до вмісту