Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Здобутки децентралізації: за 5 років в громадах реалізовано понад 11 тис. нових проектів, – Геннадій Зубко

Перед реформою децентралізації ще стоять серйозні виклики, бо її незворотність досі політично не зафіксовано в Конституції України.

Про це у прямому ефірі на 5 каналі наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, повідомляє прес-центрі ініціативи “Децентралізація”.

«Президент України Петро Порошенко чітко наголосив, що після його переобрання, першими кроками на посаді стануть внесення змін до Конституції щодо законодавчого закріплення реформи децентралізації та повна передача повноважень на місця. Я вважаю такі зміни фундаментальними, як закріплення курсу України до НАТО та ЄС. Це шлях, який змінить країну назавжди», — зазначив Геннадій Зубко.

За словами урядовця, українці, які повірили у реформу і об’єдналися, відчувають здобутки децентралізації через безліч реалізованих інфраструктурних проектів. А їх вже понад 11 тисяч. За рахунок державної підтримки і місцевих бюджетів в громадах з’явилися нові школи, дитячі садочки, амбулаторії, стадіони, ЦНАПи, центри безпеки тощо.

«Українці вже мають можливості реально впливати на місцеву владу, планувати розвиток своєї громади, отримувати нову якість освітніх, медичних, соціальних і адміністративних послуг, і не дозволять  зупинити реформу», — підкреслив Зубко.

Окремо Віце-прем’єр-міністр зупинився і на питанні зростання місцевих бюджетів.

«Коли є державна підтримка і постійне зростання власних доходів, у громад з’являється можливість планувати та реалізовувати пріоритетні проекти. Якщо взяти для порівняння доходи громад, у 2014 році вони становили 70 млрд грн, у 2018 році — 234 млрд грн, а у 2019 ми розраховуємо на 291 млрд грн. По державній підтримці, у 2014 році направлялось на місця 0,5 млрд грн, цього року — 33 млрд грн. Це кошти, які держава передає на обласний рівень, і вже на місцях відповідно до розроблених стратегій розвитку, визначаються пріоритетні проекти. Таким чином досягаємо синергії державної регіональної політики і регіональних стратегій розвитку, що приймаються на місцях», — розповів урядовець.

Перейти до вмісту