Ви тут:
Прес-релізи Суспільство Україна 

Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ. Про трудові відносини з фрілансерами

На запитання відповідає медіа-юрист проектів Тернопільського прес-клубу Ігор ФЕДОРЕНКО. «Як юридично оформити відносини з фрілансерами,  що залучаються до роботи на сайті? Як здійснюється оплата їх роботи?»

– Фрілансер – це людина, яка буде виконувати для вас певну роботу без укладання трудового договору, на підставі цивільно-правової угоди. На фрілансерів не поширюється трудове законодавство, такі договори виконання робіт і надання послуг укладаються за вимогами, що викладені у главах 52, 53, 61, 63 Цивільного кодексу України. Наприклад, договір підряду (ст.837 ЦКУкраїни), за яким одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Цивільно-правовий договір з фізичною особою на виконання робіт обов’язково повинен містити:

  • предмет договору (конкретизована робота і її результат за цим договором);
  • строк виконання робіт;
  • суму договору (розмір винагороди).

Цей договір не може бути безстроковим. І в жодному разі він не може містити положення, властиві трудовому договору. Не може бути оплати почасово – оплата здійснюється за виконаний результат. Не може бути систематичної роботи протягом року. Якщо цивільно-правовий договір буде укладено більше трьох разів впродовж року, то інспекція з праці або податкова можуть визнати такі відносини трудовими, і ви отримаєте відповідні наслідки у вигляді штрафів та донарахувань.

Виконані роботи обов’язково повинні закриватися актом. Акт є первинним бухгалтерським документом, на підставі якого фрілансеру буде виплачена винагорода.З винагороди утримується податок на доходи фізичних осіб 18 % та військовий збір 1,5 %. Одночасно з виплатою винагороди сплачується єдиний соціальний внесок в розмірі 22 % від суми винагороди. Якщо акт підписано, а винагорода не виплачена, ЄСВ сплачується не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем нарахування. ПДФО в такому випадку виплачується у відповідності до вимог п.п. 168.1.5 п.168.1 ст. 168 Податкового кодексу України.

Якщо ваш фрілансер зареєстрований як фізична особа–підприємець, тотодівсі податки він сплачує самостійно, і систематичне виконання робіт тут не буде створювати проблеми, як у випадку з фізичною особою, не зареєстрованою як суб’єкт підприємницької діяльності.

Консультації надаються в рамках виконання проекту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Запитання можна попередньо надсилати на таку електронну адресу – [email protected]

Перейти до вмісту