Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Їсти і гарно виглядати: що треба знати про здорове харчування, – розповіли дієтологи

Як харчуватися, аби покращилося самопочуття, тіло стало струнким, а волосся і шкіра, змучені вітрами та морозами, знову набули гарного вигляду? Слабкість, головний біль, сонливість, сухість шкіри, тьмяне і ламке волосся — наявність хоча б однієї з перелічених ознак може свідчити про нестачу вітамінів в організмі, повідомляє volyninfo.com. Звідки ж можна обрати вітаміни? Що їсти, аби мати хороший вигляд та самопочуття?

1. З овочів

Щодня вживайте велику кількість термічно не оброблених овочів (капусту, руколу, салат-латук, шпинат, авокадо, огірки, помідори, цибулю-пору). При­готували з них салат — відразу з’їжте, оскільки при зберіганні у холодильни­ку значна кількість вітамінів втратиться.

До усіх страв (крім десертів, звісно) до­давайте максимум зелені (кріп, петрушку).

Якщо плануєте подати овочі на гар­нір, готуйте їх на парі, грилі або запі­кайте. Чим менша температура і час приготування, тим більше вітамінів збе­режеться. Наприклад, броколі не мож­на відварювати довше п’яти хвилин, оскільки втрачається значна кількість ві­тамінів і поживних речовин.

Не забувайте про квашену капусту, яка збагачена великою кількістю віта­міну С. Однак пам’ятайте: їсте квашену капусту — інші страви вже не досолюйте.

2. З фруктів та ягід

Свіжозамороженої чорниці, малини, смородини, журавлини, ожини, цитру­сових (мандаринів, апельсинів, грей­пфрутів, ківі).

Їжте яблука — вони містять пектин (розчинні харчові волокна), які також потрібні для підтримки імунної системи.

3. З білкових продуктів

Молочних і кисломолочних, яєць, риби, птиці.

Якщо дотримуєтеся посту, налягайте на горіхи, насіння, бобові (горох, квасо­лю, сочевицю). Додавайте у каші соєве молоко. Робіть невеликі перерви у при­йомах їжі. Збагатіть раціон морепродук­тами (з недорогих варіантів — кальмари, мідії).

4. З сухофруктів

Курага, родзинки, чорнослив, фініки, інжир, а також мед і горіхи (кеш’ю, миг­даль, волоський, фундук) додадуть ор­ганізму сил.

Від чого бажано відмовитися?

Від картоплі, солодощів, виробів із борошна. Часто люди, які під час посту споживають саме ці продукти у великій кількості, набирають зайву вагу.

Готуйте супи-пюре з бобовими, ово­чами, шпинатом, гарбузом, а також ко­рисні і поживні смузі. Ось кілька рецеп­тів, які обов’язково припадуть вам до вподоби. Збийте інгредієнти у блендері і насолоджуйтеся чудовим смаком!

Гарбузовий смузі

Печений гарбуз — 150 г

Соєве молоко — 100 мл

Вівсяні пластівці — 0,5 скл.

Дрібка меленої кориці

Мед — 1 ст. л.

Яблучно-банановий смузі

Яблуко — 1 шт.

Банан — 1 шт.

Соєве молоко — 0,5 скл.

Кориця — ¼ ч.л.

Фруктовий смузі

Апельсин — 4 шт.

Грейпфрут — 1 шт.

Банан — 3 шт.

Жменя товченого льоду

Урізноманітнити меню можна ось та­ким фруктово-горіховим салатом:

Апельсин або мандарин — 1 шт.

Чорниця, ожина та/або малина (за­морожені) — 0,5 скл.

Подрібнені горіхи (волоські, мигдаль та/або кеш’ю) — 0,5 скл.

Заправте медом, лимонним соком і корицею (за смаком).

З напоїв віддавайте перевагу на­стою шипшини, узвару.

Шипшину чи інші сухофрукти подріб­ніть, залийте некрутим окропом у тер­мосі і залиште на ніч.

Пийте свіжовичавлені овочеві та ово­чево-фруктові соки — вони збагатять ор­ганізм вітамінами і мікроелементами.

Морквяно-яблучний і буряковий обов’язково необхідно розвести водою у пропорції 1:3 (50 мл соку і 150 г води).

Додавайте до страв кунжут, нерафі­новану оливкову олію.

Перейти до вмісту