Ви тут:
Суспільство Цікавинки 

Як приготувати яскраві крашанки на натуральних барвниках

Незабаром почнуться великодні пригодування, і якщо паски здебільшого купують вже готові, то крашанки господиня робить власноруч. Хоча промисловість пропонує чимало синтетичних барвників, наклейок та декору, все ж найбезпечнішими та традиційними залишуються натуральні методи фарбування яєць.

Зайве нагадувати, що для фарбування натуральними барвниками варто вибирайти білі яйця.

Найбільш натуральний барвник – це лушпиння із цибулі. Завдяки їй можна досягти кольору різної насиченості, починаючи від темно-коричневого, жовтого до яскраво-червоного. Колір залежить від часу замочування. Вам знадобиться 3-4 склянки цибулиння.

Щоб отримати синій чи фіолетовий колір, відваріть 200 грамів чорниці в 0,5 літра води. Потім відцідіть, і відваріть у цьому розчині яйця. Відразу не виймайте з чорничного розчину – нехай полежать кілька годин.

Помаранчевий колір можна отримати з паприки. Змішайте 2 ст. ложки паприки в 2-х склянках води і проваріть 10 хвилин. Потім відваріть у цьому розчині яйця.

Гарний зелений колір виходить із міцного відвару кропиви, шпинату і петрушки.

Для отримання небесно-синього кольору натріть приготовані яйцям листям червоної капусти.

Рожевий колір дає буряк. Замочити на 3 години.

А ось, щоб яйця вийшли лавандового кольору, їх потрібно замочити в натуральному виноградному соку з червоного винограду.

Позолочений колір яєць дає куркума. А щоб колір був насиченим, потрібно 3 ст. ложки цієї спеції закип’ятити в 2 склянках води і потім перекласти туди яйця на 20-30 хвилин.

Ще можна використати червоне вино, чай каркаде та зелений чай – міцні настої на 3 години.

За матеріалами Lviv1256