Ви тут:
здоров’я Суспільство 

Весняна алергія: симптоми, профілактика та лікування

Щороку після зими усі з нетерпінням чекають весни і літа. Окрім алергіків, які з жахом чекають тепла і цвітіння, адже вони невимовно страждають від квіткового пилку.

Реакція на квітковий пилок має багато назв – весняний поліноз, пилкова астма, алергічний риніт, весняний катар, сінна лихоманка. Поліноз у всіх алергіків різний – може протікати легко, помірно або важко.

Поліноз на цвітіння виникає так само, як і інші алергії – в якийсь момент речовини, що потрапляють в організм, зокрема, пилок квітів, починають сприйматися організмом як небезпечні для здоров’я. Тож організм починає з цим “боротися”.

Окрім того, схильність до алергії буває і спадковою. Алергія є доволі непередбачуваним захворюванням – вона може бути у людини з раннього дитинства на все життя, а може з’являтися і проходити.

В якості профілактики весняної алергії слід вживати наступні заходи:

  • Змінити графік перебування на вулиці. Вважається, що найбільша кількість пилку у повітрі концентрується в ранкові години з 5 до 10. В цей час бажано перебувати в приміщенні з щільно закритими вікнами.
  • На сонці алергени також активізуються швидше, тому слід уникати прямих сонячних променів.
  • В сухі дні і коли вітер бажано утриматися від прогулянок.
  • Носити марлеву пов’язку і окуляри.
  • Використовувати декоративну косметику, дезодоранти мінімально.
  • Після виходу на вулицю обов’язково міняти одяг і приймати душ.
  • Якщо є домашні тварини, після прогулянки також їх слід купати.
  • Не сушити білизну і одяг на свіжому повітрі в період цвітіння рослин.
  • Підвищувати імунітет.

Найбільш важкі реакції проявляються при безпосередньому проникненні алергену в кров: при ін’єкціях лікарських препаратів, при укусах комах.

Як боротися з сезонною алергією – з цим допоможе алерголог або терапевт. Зазвичай, алергікам прописують антигістамінні препарати.

А тим, хто особливо страждає під час цвітіння – до початку сезону рекомендують провести антигістамінну “вакцинацію” – введення потужних антигістамінних препаратів з терміном активності до півроку.

Якщо ж алерген відомий, потрібно припинити контакт з ним або постарайтеся зменшити дозу алергену. Для весни більш характерна дихальна алергія.

“Потім при утрудненому носовому диханні закапайте судинозвужувальні краплі. Нанесіть протиалергічний засіб місцевої дії (наприклад, 1% мазь гідрокортизону) на ділянки шкіри, де найбільш виражені свербіж і набряклість, на місця укусів або ін’єкцій. Прийміть протиалергічний засіб загальної дії. Введіть гормональний протизапальний засіб. При появі дихальних симптомів (задишка, утруднене дихання, кашель, осиплість голосу) необхідно ведення адреналіну. Якщо є слабкість або запаморочення, ляжте на рівну поверхню, ноги підніміть вище рівня голови”, – радять лікарі.

Та наголошують, що при ускладненому диханні або порушеній свідомості рідину не можна зовсім.

Ідеальним рішення в лікуванні весняної алергії є зміна місця проживання на час цвітіння рослин-алергенів. Але, на жаль, не всі можуть собі це дозволити, тому в кожному конкретному випадку, алергію слід лікувати індивідуально, виходячи із загальної клінічної картини, умов проживання, умов праці і так далі.
Найефективнішим лікуванням полінозу вважається профілактична імунотерапія. Основна суть методу полягає у введенні в організм постійно збільшується дози алергену, що призводить до нормалізації реакції організму на нього. Але даний спосіб вимагає регулярного відвідування алерголога протягом 1,5-2 місяців.
Боротися з алергією можна і безпосередньо в період цвітіння алергенів – щільно закривати вікна, носити захисну маску й окуляри, очищати повітря в приміщенні, часто робити вологе прибирання.

Перейти до вмісту