Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві чорнобильці зустрілися з італійською делегацією (ФОТО)

Віктор Бондаренко – один із тих, хто першими ліквідовував наслідки вибуху на атомному реакторі. Тоді він був 32-річним юнаком. У Чорнобилі працював зв’язківцем. Згадує, нині майже всіх його побратимів, які були на ректорі, немає в живих. І додає, минуло 33 роки з дня аварії, а ми й досі пожинаємо її наслідки. Чорнобильці роками не можуть позбутися страшних пам’яток тих подій, а саме хвороб, які отримали внаслідок опромінення.

«Станція вибухнула вночі, а вже о пів на шосту ранку ми були в Прип’яті. Тоді ще не усвідомлювали, настільки це все було серйозно. Жоден підручник, за яким ми навчалися, не враховував масштабів того, що відбулося. Лише через два дні зрозуміли, що кількість випромінювання, яке отримали люди, перевищує всі норми. Тоді в Чорнобиль посилали 19- та 20-річних юнаків і дівчат. Добре, що згодом у зону відчуження перестали направляти строковиків, а почали призивати резервістів. Однак  кожен, хто там був, розумів, що він захищає Україну, ­ – сказав Віктор Бондаренко.

Напередодні відзначення 33-х роковин чорнобильської трагедії в Територіальному центрі соціального обслуговування пенсіонерів, інвалідів та одиноких непрацездатних громадян Шевченківського району актив громадських організацій чорнобильців, керівництво області та міста зустрілися з представниками Італії, провінції Генуя, міста Сестрі-Леванте, які 24 роки поспіль оздоровлюють дітей-чорнобильців із Полтавщини.

«Ми щороку збираємося, спілкуємося, обговорюємо нагальні проблеми. Доки ми разом, до нас дослухається  влада. З нами підтримують зв’язки  італійські друзі. Вдячні їм за те, що вони власним коштом оздоровлюють наших дітей», – зазначив голова громадської організації ветеранів та інвалідів Полтавської області «Союз Чорнобиль України» Віктор Шкурпела.

Як розповіла директор Департаменту соціального  захисту населення обласної державної адміністрації Людмила Корнієнко, нині  на Полтавщині проживає 20 тисяч постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС, 3 тисячі 600 – ліквідатори І категорії.

«В області працює Комплексна програма соціального захисту і соціального забезпечення  населення. Спрямовуються кошти з обласного бюджету на оздоровлення, санаторно-курортне лікування чорнобильців. Однак ми розуміємо, що цього замало. Але в нас налагоджена тісна співпраця з громадськими організаціями чорнобильців, яку продовжуватимемо й надалі», – наголосила Людмила Корнієнко.

Під час зустрічі присутні вшанували загиблих і померлих ліквідаторів хвилиною мовчання.

Грамотами та подяками відзначили тих, хто проявив високий професіоналізм, мужність і відвагу під час подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.  

Перейти до вмісту