Ви тут:
Відео Культура Полтавщина Суспільство 

У мережі з’явились лекції про українських письменнників, серед яких Микола Гоголь і Григорій Сковорода з Полтавщини (ВІДЕО)

Курс лекцій «Осмислені та переосмислені» — це сучасний особливий погляд на життя і творчість класиків української літератури. Шевченко, Гоголь, Леся Українка, Франко, Сковорода в цих лекціях розглянуті з несподіваних ракурсів і водночас глибоко та ґрунтовно.

Про це пише Освіторія.

Кожна з десяти лекцій — авторська розробка. Курс ініціювали Літературна лабораторія та відділ освітніх програм Мистецького арсеналу. Відео відзняли восени 2017 року, і згодом вони стали окремим курсом на Prometheus, мета якого — обмін практичним досвідом університетських викладачів та вчителів середньої школи. Найкращі українські науковці поділилися знаннями і методиками з педагогами.

Григорій Сковорода. Знаємо його як найвідомішого українського філософа, невловного мандрівника і любителя свободи, вихованця Києво-Могилянської академії. Чому автор незрозумілих (на позір надто простих?) текстів став обличчям з банкноти? Чи можливо відновити код до розуміння філософських пошуків Сковороди. Що трапляється, коли читати його тексти спрощено, і чи потрібно ускладнювати життя школярів надмірними інтерпретаціями? Про ці та інші нюанси — у лекції про філософа, якого вивчають у шкільному курсі літератури. Лекцію читає Олексій Сінченко, доцент кафедри української літератури і компаративістики Київського університету імені Грінченка.

Гоголь продовжує непокоїти. Захоплювати та непокоїти. Надто багато його персонажів і далі мандрують світом, надто сильно вплинув він на українську та російську літератури. Так, Гоголь — український автор, як би не намагалися заперечити це колись, і так, Гоголь — російський автор, хоч це багатьом не подобається визнати тепер. Як же ближчі до нас у часі теоретики й історики літератури дають собі раду з мультикультурністю генія? Котрі з його текстів цінують більше? Яким взагалі постає Микола/Николай Гоголь у сучасних літературознавчих дослідженнях? Ростислав Семків, доцент кафедри літературознавства НаУКМА — про чи не найбільш роздвоєного з класиків, якого тепер вивчають у курсі як зарубіжної, так і української літератур.

Перейти до вмісту