Ви тут:
Суспільство Україна 

Твердження про «три програні справи в СОТ» – передчасне та не відповідає дійсності, – Мінекономрозвитку

Дійсно, СОТ розповсюдив рішення Групи експертів щодо справи DS 512, в якій Україна виступає проти Російської Федерації. Україна стверджує, що РФ неправомірно обмежила транзитний рух з території України через територію РФ в треті країни та порушила базові принципи багатосторонньої торговельної системи.

Про це заявила радник міністра економічного розвитку і торгівлі України Роксолана Підласа

Група експертів визначила, що Російська Федерація може аргументувати застосування обмежень транзитного руху статтею 21 Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ) 1994 року («Винятки з міркувань безпеки»), оскільки дійсно існує «надзвичайна ситуація в міжнародних відносинах» між Україною та Російською Федерацією у значенні цієї статті. Група експертів не надала будь-яких рекомендацій щодо приведення заходів у відповідність до положень ГАТТ 1994.

Такі висновки Групи експертів одночасно означають, що усі дії України у торговельно-економічній сфері направлені на протидію агресії Російської Федерації є безумовно виправданими в очах міжнародного права та міжнародної спільноти (санкції, ембарго, обмеження у сфері валютно-фінансового регулювання та усі інші обмеження). Саме ці обмеження є предметом розгляду ініційованої Російською Федерацією проти України «санкційної справи» DS 525, де РФ стверджує, що Україна порушила свої зобов’язання, коли наклала обмеження на імпорт російських товарів.
Також варто відзначити, що Група експертів СОТ визнала: Україна довела б, що введені заходи РФ щодо обмеження транзитного руху не відповідають зобов’язанням в рамках СОТ, якби такі заходи були введені не під час «надзвичайних обставин у міжнародних відносинах».

Наразі Мінекономрозвитку вивчає матеріали справи та розробляє стратегію подальшого захисту інтересів України в рамках СОТ.

Водночас, інформація розповсюджена ЗМІ про «три програні справи в СОТ» – передчасна і не відповідає дійсності. Для Світової організації торгівлі природнім є дво-етапний розгляд спорів: групою експертів та Апеляційним органом. Звернення до апеляційного органу є усталеною практикою. Дві наші справи зараз розглядає апеляційний орган: Україна проти РФ щодо обмеження на імпорт вагонів та стрілочних переводів, а також РФ проти України щодо антидемпінгових мит по нітрату амонію. Результат розгляду поки невідомий.

Крім того, в справі по вагонах та залізничному обладнанню група експертів СОТ визнала, що РФ порушила свої зобов’язання в рамках СОТ, коли відмовилась визнавати сертифікати відповідності видані в Білорусі та Казахстані”.

Перейти до вмісту