Ви тут:
Екологія Полтавщина Суспільство 

Цьогоріч понад 80 млн грн спрямують на вирішення екологічних проблем Полтавщини

Використання коштів Фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області в 2018 році та перспективи формування Фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області в 2019 році, обговорили 8 квітня під час апаратної наради.

З 1 січня 2019 року з набранням чинності внесення змін до податкового кодексу до спецфонду місцевих бюджетів зараховується 55% екологічного податку, в тому числі до сільських, міських та бюджетів ОТГ 25%, до обласного — 30%, а до державного — 45%. Тобто другий рік поспіль обласний бюджет не до отримує 25% екологічного податку.

“До Департаменту у 2018 році на фінансування надійшло 188 запитів на загальну суму 369 млн грн. З них до переліку природоохоронних заходів для фінансування було включено 50 заходів на загальну суму 97 млн 866 тис. грн. За даними Департаменту фінансів Полтавської ОДА загальна сума коштів екологічного податку на 2019 рік становить 80 млн 180 тис. грн. Станом на сьогодні до нас вже подали 140 запитів на загальну суму фінансування 231 млн грн”, – проінформував директор Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської ОДА Максим Брикульський.

Минулоріч кошти Фонду охорони навколишнього природного середовища розподілялися за напрямками: заходи з охорони раціонального використання водних ресурсів 9заплановано 46 млн грн, виділено — 25 млн грн), заходи з охорони раціонального використання та зберігання відходів виробництва, побутових відходів (заплановано 45 млн грн, профінансовано — 36 млн грн), заходи з охорони раціонального використання земель (заплановано 3 млн 73 тис. грн, профінансовано — 3 млн 72 тис. грн), заходи із збереження природно-заповідного фонду (планували 1,5 млн грн, профінансували — 1 млн 81 тис. грн), заходи з охорони раціонального використання рослиних ресурсів ( заплановано і профінансовано 304 тис. грн). Також проводились наукові дослідження та заходи з екологічної освіти та пропаганди (заплановано та профінансовано 413 тис. грн).

Відсоток використання Фонду у 2018 році склав 70,4% (68 млн 900 тис. грн).

“У 2019 році запити фінансуватимуть за принципом: об’єкти комунальної власності, заходи, що мають фінансування з іншими джерелами, фінансування заходів обласної субрегіональної програми “Поводження з твердими побутовими відходами”, фінансування заходів, що визначені як пріоритетні на рівні держави, фінансування заходів по збереженню лісових насаджень на території області та заходи, які можна розпочати та завершити протягом поточного року”, – повідомив Максим Брикульський.

Розповів він і про проблемні аспекти, які негативно впливають на неефективне використання коштів Фонду.

Органам місцевого самоврядування необхідно більше цікавитись механізмом отримання коштів з Фонду. Адже однією з найбільш поширених проблем є помилки у запиті, які вони подають”, – зазначив директор Департаменту.

«Щороку ми бачимо однакові помилки при  формуванні запитів розподілу екологічного Фонду, тому пропоную провести навчання з представниками районів щодо правильності заповнення та терміну подачі заяв. Минулого року в листопаді закінчили прийом запитів, але вони йдуть і досі. Щодо формування пріоритетів, то це й паспортизація водних об’єктів, визначення меж природно-заповідних фондів тощо. На чергову сесію облради готуємо перелік основних заходів, які відбуватимуться в області», – додав т.в.о. голови Полтавської ОДА Роман Товстий.

Перелік природоохоронних заходів на 2019 рік опублікують на сайті Полтавської ОДА.

Обговорили, під час наради, й “Нерест”, який розпочався 1 квітня.

“З початку нересту майже кожного дня затримують браконьєрів та вилучають рибу. Рибоохоронний патруль постійно проводить рейди”, – зазначив директор Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської ОДА Максим Брикульський.

“Декілька років тому, коли розпочиналась масова нерестова кампанія, у підсумку отримували 5 кримінальних справ, з яких жодна не була доведена до суду. Вже сьогодні бачимо геть інший показник розкриття кримінальних справ браконьєрства. Так, наприклад, лише протягом 2 квітня рибоохоронний патруль затримав трьох “рибаків”, які нанесли збитків на 24 тис. грн. Якщо хтось ще хоче отримати штраф чи побувати у суді — прошу. Хочу всім нагадати, що нерест почався 1 квітня і триватиме до кінця червня”, – сказав Роман Товстий.

Перейти до вмісту