Ви тут:
Суспільство Цікавинки 

Традиційна, сирна, ледача, італійська: рецепти для приготування найсмачніших пасок

Невід’ємний атрибут великого церковного свята Великодня – паска, яку традиційно починають випікати у Чистий четвер. Пропонуємо топ-5 рецептів цієї великодньої страви, якою ви зможете здивувати своїх гостей у Світле Воскресіння Господнє, повідомляє unian.ua
Традиційна паска
Що знадобиться для приготування:
– 0,5-0,6 кг борошна;
– 1,5 склянки молока;
– 2 склянки цукру; – 6 яєць;
– 300 г масла;
– пакетик сухих дріжджів (бабуся використовувала 50 г звичайних дріжджів);
– 0,5 ч. л. солі;
– півпакетика ваніліну;
– 200-300 г родзинок.
Молоко повинно бути теплим, в ньому розчиняємо дріжджі, а потім додаємо 0,5 кг борошна. Гарненько розмішуємо, накриваємо. Коли опара добре підніметься, додаємо сіль і жовтки, трішки жовтків залишаємо для змащування. Потім додаємо цукор, ванілін і масло. Все добре перемішуємо. Білки шести яєць збиваємо в піну і додаємо в опару. Потім – борошно – 0,5 кг. Опару накриваємо і залишаємо в теплому місці. Коли вона підніметься приблизно вдвічі, додаємо родзинки. Змащуємо форму для випічки (я зазвичай кладу на дно пергамент), заповнюємо їх тістом наполовину. Ставимо форму в тепло і накриваємо рушником. Коли тісто підійде, змащуємо верх збитим жовтком. Розігріваємо духовку до 160 градусів і ставимо туди форми на 1 годину.
Готуємо глазур для паски:
Беремо охолоджені яєчні білки та збиваємо до появи густої піни. Після цього поступово додаємо цукрову пудру. Вимішуємо до повного розчинення пудру. Глазур наносимо на паски одразу після приготування, бо вона дуже швидко застигає. На невелику порцію пасок пропорція – один яєчний білок, 250 г цукрової пудри.
Сирна паска
Що знадобиться для приготування:
– 1 кг сиру;
– 400 г масла;
– 6 шт. жовтків;
– 2 склянки цукру;
– ванілін;
– лимонна цедра – за смаком.
Цей вид паски дуже простий у приготуванні. Спочатку ретельно перетираємо сир через сито, потім розтираємо масло, цукор і жовтки. Цю масу додаємо до сиру, добре перемішуємо. Додаємо ванілін і лимонну цедру за смаком. До речі, можна додати родзинки. Застеляємо форму для паски складеною у кілька шарів марлею, щоб краї звисали з форми. Отриману масу покласти у форму, потім накриваємо марлею і ставимо під прес в холодне місце на ніч або ж на 8 годин. Виймаємо паску, знімаємо марлю, перевертаємо на тарілку. Верх отриманої сирної паски можна прикрасити цукатами, горіхами або глазур’ю.
 “Ледача” паска
Що знадобиться для приготування:
– 4 склянки борошна;
– 50 г дріжджів;
-1 склянка теплого молока;
– 3 яйця;
– 100 г масла;
– 1 склянка цукру;
– щіпка солі.
У теплому молоці розвести дріжджі, вводимо три яйця, вливаємо розтоплене масло. Потім додаємо цукор, сіль, борошно поступово. Гарненько вимішуємо. Тісто розкладаємо у змащені маслом форми, залишаємо підходити на 3-4 години. Потім випікаємо 40-45 хвилин. Для глазурі беремо склянку цукру, розтираємо з одним яєчним білком і трьома столовими ложками лимонного соку доти, поки суміш не загусне. Змащуємо глазур’ю паску і трохи підсушуємо її у духовці.
Паска в мультиварці
Що знадобиться для приготування:
– 0,5 кг борошна;
– пачка сухих дріжджів;
– щіпка солі;
– 100 мл молока;
– 2/3 склянки цукру;
– 150 г вершкового масла;
– олія; – 4 яйця;
– 150 г родзинок;
– ванільний цукор.
У підігрітому молоці розводимо дріжджі, додаємо 2 ложки цукру і 3 ст. л. борошна, добре розмішуємо. Потім до білої піни збиваємо 4 яєчних білки з половиною цукру і дрібкою солі. В іншому посуді збиваємо жовтки з другою половиною цукру. Додаємо дріжджову опару в жовтки, поступово вводимо білки, додаємо ванілін. Борошно акуратно поступово всипаємо, замішуємо м’яке тісто, додавши м’яке вершкове масло. Потім тісто кладемо в миску, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на 2-2,5 години. Коли воно підійде, викладаємо його, додаємо розпарені родзинки й гарненько вимішуємо. Змащуємо чашу мультиварки маслом, у неї кладемо тісто (має займати не більше 0,5 місткості чаші, в ідеалі – 1/3). Включаємо режим підігрів на 30 хвилин, потім залишаємо на стільки ж, не відкриваючи кришку. Коли паска підійде, увімкніть режим “Випічка” на 1,5 години. Готову паску прикрашаємо глазур’ю.
Італійська паска Панеттоне
Що знадобиться для приготування:
Для опари:
– 1 ст. л. борошна;
– 120 мл теплого молока;
– 15 г свіжих дріжджів;
– 1 ст. л. цукру.

Для тіста: – 3 склянки борошна; – 100 г вершкового масла; – 2 яйця; – 2 жовтки; – 1 жовток + 1 ст. л. молока; – 1/3 склянки цукру; – 0,5 ч. л. солі; – 1 склянка родзинок і цукатів; – цукрова пудра. Для опари в теплому молоці розчиніть дріжджі, потім додайте 1 ст. л. цукру, борошно і перемішайте. Накрийте плівкою або рушником і залиште в теплому місці на півгодини. Для приготування тіста просійте борошно, додайте сіль. Потім цукор розітріть з маслом, додайте яйця, жовтки й опару, борошно додавати поступово. Починаємо вимішувати тісто – 15 хвилин. Форму змащуємо маслом, кладемо туди тісто й ставимо у тепле місце на 2-3 години. Коли тісто підійде, додати в нього родзинки, цукати, можна, до речі, й горіхи, і знову злегка вимісити. Змащуємо маслом дно форми для випічки, кладемо пергаментний папір, кладемо тісто, накриваємо, залишаємо на 1 годину. Розігріваємо духовку до 190°. Змащуємо верх італійської паски жовтком, змішаним з молоком. Випікаємо 15 хвилин, потім ще півгодини при температурі 165°. Остудіть італійську паску, присипте цукровою пудрою. Все – можна пригощати гостей!