Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Про особливості праці за сумісництвом розповіли в Полтавському центрі з надання БВПД

До Новосанжарського бюро правової допомоги завітала громадянка, яка являється педагогічним працівником та попросила роз’яснити їй порядок праці за сумісництвом. Фахівці бюро надали клієнтці роз’яснення.

Чинне законодавство дозволяє громадянам реалізовувати своє право на працю шляхом укладення трудового договору на одному, чи одночасно на кількох підприємствах, такий вид трудової діяльності називається сумісництвом, повідомили в Полтавському центрі з надання БВПД.

Розрізняють два види сумісництва – внутрішнє та зовнішнє. У випадку внутрішнього сумісництва, працівник виконує роботу на тому самому підприємстві, де має і основне місце роботи, при цьому, він працює за сумісництвом у вільний від основної роботи час. Зовнішнє сумісництво передбачає виконання роботи на іншому підприємстві, трудова книжка, при цьому, зберігається за основним місцем роботи працівника, йдеться у роз’ясненні.

При укладенні трудового договору за сумісництвом, згоди власника за основним місцем роботи не потрібно.

Тривалість роботи за сумісництвом не повинна перевищувати 4 годин протягом дня, або тривалості повного робочого дня у вихідний. Протягом місяця тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати половини місячної норми робочого часу. При підрахунку середнього заробітку за основним місцем роботи, заробітна плата, одержана від роботи за сумісництвом, не враховується, крім випадків праці за сумісництвом осіб, що займаються викладацькою діяльністю, та медичних і фармацевтичних працівників.
Відпустка за сумісництвом надається одночасно з відпусткою за основним місцем роботи, незалежно від стажу роботи на даному підприємстві, при цьому відпустка надається повної тривалості. Працівник, що працює за сумісництвом, має право отримати компенсацію за невикористану відпустку так само, як і основний працівник.

Якщо тривалість відпустки за місцем роботи за сумісництвом менша, ніж за основним місцем роботи, роботодавець за заявою працівника зобов’язаний надати відпустку без збереження заробітної плати до закінчення відпустки за основним місцем роботи.

Слід розрізняти поняття сумісництва та суміщення посад. На відміну від сумісництва, суміщення посад чи професій здійснюється на тому самому підприємці в той же самий час, за рахунок збільшення інтенсивності праці при тій же самій тривалості робочого часу.

У випадку суміщення посад, додатковий трудовий договір з працівником не укладається, а лише видається відповідний наказ. Робота за суміщенням не відображується в табелі обліку робочого часу, а доплата за суміщення здійснюється на підставі наказу.

Перейти до вмісту