Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Про додаткову соціальну відпустку розповіли у Держпраці Полтавщини

За статтею 19 Закону України «Про відпустки» (далі – Закон) жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 КЗпП України).

Про додаткову соціальну відпустку надає роз’яснення головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Анна Черкаська.

Статтею 19 Закону визначено вік дітей тільки для такої категорії, як «жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років». Вік дитини з інвалідністю, усиновленої дитини, дитини під опікою, дитини в одинокої матері (батька) цим Законом не встановлено, тому слід керуватися загальними нормами.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про охорону дитинства» та статті 2 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» дитина – це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із цим законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повноліття раніше.

Оскільки ця відпустка є соціальною і надається в будь-який час, незалежно від відпрацьованого часу або дати народження дитини – до чи після, працівник також не втрачає права на неї в році досягнення дитиною граничного віку для її надання.

У разі невикористання такої соціальної відпустки в минулих роках працівник має право використати її, а в разі звільнення – йому має бути виплачена компенсація за всі не використані ним дні такої відпустки.

Перейти до вмісту