Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Полтавські підприємці відвідали “київську кремнієву долину”

«Київська кремнієва долина» – так називають технопарк UNIT.City, побудований на території колишнього мотозаводу. Парк має власну екосистему та розвинуту інфраструктуру. Тут розташовані два бізнес-кампуси, коворкінг, сім акселераторів, два інвестиційні фонди, три лабораторії, також діє школа програмування – UNIT.Factory. Уже зараз парк займає 25 гектарів, хоча проект поки що реалізований не на 100 відсотків.

Парк, з усіма його локаціями, цікавий та корисний як представникам бізнесу, так і студентам-ентузіастам. Щодо останніх в UNIT.City є власні плани: створити умови для отримання ґрунтовної освіти й працевлаштувати в українську компанію. Усе це для того, щоб зменшити відтік кваліфікованих кадрів з України.

Члени «Полтавської асоціації бізнесу» відвідали цей технопарк разом з представниками «Молодіжного клубу бізнесу» та «Полтавського клубу бізнесу». Вони впевнені: подібний проект цілком реально реалізувати й у Полтаві. 

Парк має бути адаптований під потреби міста, а робота – націлена на розв’язання проблем, які уже існують та запобігання виникненню нових. Окрім цього, створення парку – можливість прибутково використовувати територію занедбаного заводу чи іншого підприємства. 

Але є й перешкоди на шляху до створення. Наприклад, чи готові будуть компанії «заходити» на новостворений майданчик? Тому уже зараз слід починати створювати гідні умови для розвитку бізнесу в Полтаві.

Поїздка дала можливість членам ПАБ поспілкуватися з Максимом Бахматовим – головним партнером, обличчям UNIT.City і головою правління технологічного кластера «Radar Tech», що об’єднує галузеві корпоративні акселератори. Раніше Бахматов був генеральним директором ВДНХ.

Члени ПАБ запропонували Бахматову провести в Полтаві лекцію в день офіційного відкриття асоціації. Той погодився, адже бачить потенціал міста.

Представники ПАБ також побували в офісі «Academy DTEK» – освітньої платформи, яка пропонує свої послуги й бізнес-компаніям. «Academy DTEK» навчає, як у бізнесі досягати стратегічних цілей. Академія також хоче долучатися до реформи системи освіти України, планує співпрацювати з державними органами влади.

Ще одна локація UNIT.City – Fablab (Fabrication laboratory): майстерня, яка «може зробити практично все з практично нічого». Сучасні інструменти, керовані комп’ютерами, дозволяють виготовляти необхідні деталі на верстатах з ЧПЗ. Створена Fablab в Массачусетському технологічному інституті. Наразі таких майстерень близько півтори тисячі в усьому світі. Це – приклад того, як локальні стартапи стають всесвітньовідомими.

Один із членів «Полтавської асоціації бізнесу» поїздку прокоментував так:

«Такі подорожі відверто вражають та надихають. Усього за 350 кілометрів від Полтави існує інший світ, у якому бізнес бачить не тільки конкуренцію, а й можливість зростання через об’єднання. Якщо конкуренція все ж є, то це – конкуренція саме бізнес-моделей, а не «у кого кум займає вищу посаду». У столиці бізнес розуміє це краще, ніж у регіонах, тому там виникають такі проекти як UNIT.City. Але в регіонах, зокрема Полтаві, теж є плюси – не такі високі заробітні плати та розвинена логістика. Для того, щоб у Полтаві з’явився свій технопарк, потрібне бажання бізнесу та щоб влада не заважала», – сказав член ПАБ Олексій Наказний.

ПАБ і надалі планує організовувати подібні навчальні поїздки, адже це – обмін досвідом і можливість вибудувати здоровий діалог, партнерські зв’язки й колаборації. Як результат, змінити роль бізнесу в розрізі Полтави та України. 

Прес-служба Полтавської асоціації бізнесу (ПАБ)

Перейти до вмісту