Ви тут:
Освіта Суспільство Україна 

Педагоги закладів профосвіти отримуватимуть грошову премію за підготовку учнів до стажування, – рішення Уряду

Майстри виробничого навчання та педагоги професійного навчання зможуть отримувати додаткові премії за підготовку учнів до стажування. Їх виплачуватимуть за рахунок коштів, отриманих від оплати навчальної практики учнів.

Постанову, яка дозволятиме здійснювати таку виплату, затвердили 3 квітня, під час засідання Кабінету Міністрів.

“Зараз, беручи учня на стажування або практику, підприємство зобов’язане виплачувати йому заробітну плату. До 50% цих коштів надходять на рахунок закладу. Зазвичай їх використовують для покращення матеріально-технічної бази, закупівлі витратних матеріалів чи організації активностей для учнів.  Документ дозволяє спрямовувати 15% від цих коштів на виплату премій педагогам закладу, які відповідають за організацію виробничого навчання та стажування учнів”, – зазначила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Вона підкреслила, що підхід до оплати праці майстрів та викладачів теоретичних дисциплін у профтехах вже давно потребує перегляду.

“Ми розуміємо, що майстер – це людина, яка формує в учня уявлення про професію, розкриває її переваги та мотивує працювати за фахом. Тому важливо, щоб педагог був зацікавлений виконувати свою роботу якісно і сумлінно. Зроблених нами кроків ще замало, однак ми мусимо рухатися в цьому напрямі”, – додала Лілія Гриневич.

Планується, що премія має заохотити майстрів проводити навчання на якіснішому рівні. Крім того, у них з’явиться мотивація співпрацювати з роботодавцями, стимулювати їх брати якнайбільшу кількість учнів на виробничу практику.

Разом з тим розширюватиметься й відповідальність педагогів за попередню підготовку учнів – вони мають ознайомлювати їх з правилами експлуатації обладнання, охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії та безпеки життєдіяльності.

У документі також закладені зміни у процедурі взаємодії закладу та підприємства. Так, профтехи мають подавати списки учнів-практикантів не пізніше ніж за два тижні. Раніше цей строк складав щонайменше тиждень.

Перейти до вмісту