Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Пацієнти з деклараціями і без отримають медичну допомогу, – МОЗ

З квітня всі заклади, де працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри та які мають контракт з НСЗУ, перейдуть на більш ефективну модель фінансування за принципом “гроші йдуть за пацієнтом”. Відповідну Постанову КМУ ухвалили на засіданні Уряду 3 квітня 2019 року.

“Усі, хто звернувся до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, отримають медичну допомогу”, – наголошують у МОЗ.

Якщо пацієнтові потрібен плановий огляд, електронний рецепт на “Доступні ліки” або інші послуги з переліку первинної медичної допомоги, лікар зможе його прийняти та укласти з ним декларацію одразу на прийомі. Або якщо у нього вже достатня кількість пацієнтів — порадити укласти декларацію з іншим лікарем його Центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД).

Детальну інформацію про найближчий до вас заклад первинної медичної допомоги, кількість лікарів та кількість декларацій дивіться на сайті Національної служби здоров’я.

У випадку невідкладного стану пацієнтам, які не обрали свого лікаря або знаходяться у відпустці чи відрядженні, сімейний лікар, терапевт або педіатр надасть безоплатно медичну допомогу. Це регламентується Наказом МОЗ №503 «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу».

Щоб отримати повний перелік послуг у вашого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, гарантовано оплачений Національною службою здоров’я, потрібно обрати свого лікаря та підписати з ним декларацію.

Кінцевого терміну підписання декларації не існує. Декларацію з обраним сімейним лікарем, терапевтом або педіатром можна підписати під час планового візиту у будь-який час.

ЧИ ПРИЇЖДЖАЄ ЕКСТРЕНА МЕДИЧНА ДОПОМОГА, ЯКЩО У ПАЦІЄНТА НЕМАЄ ДЕКЛАРАЦІЇ З ЛІКАРЕМ ПЕРВИНКИ?

Екстрена медична допомога приїжджатиме на виклики до всіх пацієнтів, яким потрібна медична допомога, незалежно від того, підписана декларація з сімейним лікарем, терапевтом, педіатром чи ні.

ЯК ЗМІНИТЬСЯ ФІНАНСУВАННЯ ДЛЯ ЗАКЛАДІВ ПЕРВИНКИ?

У квітні в медичних закладах, де працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри, завершиться перехідний період на нову модель фінансування за принципом “гроші йдуть за пацієнтом”. Це означає, що з 1 квітня Національна служба здоров’я буде оплачувати медичним закладам, що надають первинну медичну допомогу, медичні послуги, надані пацієнтам, які підписали декларації з лікарями цього медзакладу.   

Перейти до вмісту