Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Парку “Крюківський” у Кременчуці нададуть статус об’єкту природно-заповідного фонду

24 квітня депутати Кременчуцької міської ради надали згоду на створення об’єкту природно-заповідного фонду України – ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Парк Крюківський» на території Кременчука.

За інформацією начальника відділу екологічної безпеки Олексія Федіна, парк «Крюківський» має велике рекреаційне, наукове, природоохоронне, оздоровче, освітньо-виховне, санітарно-гігієнічне, естетичне й історичне значення для міста Кременчука в цілому та відповідає всім вимогам чинного природоохоронного законодавства України щодо оголошення та надання йому статусу об’єкту  природно-заповідного фонду України – ботанічної пам’ятки природи місцевого значення. Про це повідомили у Кременчуцькій міській раді.

Екологічні умови території парку (кліматичні, біотичні фактори) дозволяють розглядати можливість створення тут у майбутньому міського ботанічного саду. Деревно-чагарникові насадження парку в основному представлені середньовіковими посадками дерев із переважанням липи дрібнолистої, дубу звичайного, каштану кінського, різних видів тополі, клену, берези та інших порід (разом 27 видів). Середній діаметр цих насаджень знаходиться у межах 20-40 см, висота насаджень до 20 м. Приблизна кількість насаджень – понад 800 дерев і близько 250 чагарників. Дерева знаходяться у доброму і задовільному стані. Серед екзотичних видів на території парку зареєстровано катальпу бігнонієвидну, піроканту, айву японську, вейгелу, тамарикс, сорбарію, форзицію, спірею, будлею тощо.  

Протягом п’яти останніх років у парку виявлено вісім видів комах, занесених до Червоної Книги України: ксилокопу звичайну, махаона, подалірія, поліксену, синявця Мелеагр, сколію-гіганта, стрічкарок блакитну і тополеву, а також жука-оленя, занесеного до Європейського червоного списку. Найбільш поширеними серед орнітофауни є види: горобці хатній і польовий, горлиця кільчаста, представники родини воронових (галка сіра, грак, ворона, сорока та інші), а також синиці велика і блакитна, горихвістки звичайна і чорна, дрозди, повзик, дятли малий, середній і сирійський, підкоришник.

Перейти до вмісту