Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Огляд видатків-2019: у МОЗ створили перші робочі групи

Перші накази про створення робочих груп з проведення огляду витрат державного бюджету підписані у Міністерстві охорони здоров’я. Цими ж наказами затверджено персональний склад робочих груп, до яких увійшли представники МОЗу та Мінфіну, а також незалежні експерти.

Перша робоча група буде проводити огляд видатків в частині регулювання діяльності установ та окремих заходів з охорони здоров’я, а друга – в частині підготовки і підвищення кваліфікації фахівців і кадрів в медичній сфері, повідомляють у Міністерстві фінансів.

Перші засідання робочих груп мають бути проведені на пізніше 15 травня цього року. У подальшому такі засідання будуть проводитись за потребою, але не рідше одного разу на квартал.

Огляд витрат (spending review) – інструмент, який дозволяє оцінити ефективність бюджетних програм, доцільність їх реалізації, а також потребу у фінансуванні.

Така комплексна оцінка покаже, чи доцільно розподілені державні витрати, та допоможе виявити неефективні або неактуальні видатки, тобто підвищить результативність використання бюджетних коштів та удосконалить механізми розподілу видатків держбюджету.

Вперше огляди видатків були проведені минулого року в пілотному режимі на базі п’яти міністерств. Цього року Кабінет Міністрів схвалив розпорядження “Про проведення у 2019 році оглядів витрат державного бюджету в окремих сферах”, чим продовжив цю практику.

У 2019 році огляди витрат будуть проведені у дев’яти сферах, за які відповідають п’ять міністерств: МОН, МОЗ, Міненерговугілля, Мінсоцполітики та Мінагрополітики.

За результатами роботи до 25 листопада 2019 року робочі групи мають подати звіти про огляди витрат у відповідних сферах для подальшого представлення на засіданні Кабінету Міністрів України та оприлюднити їх на своїх сайтах.

За підсумками таких оглядів Уряд прийматиме рішення, що є підставою для внесення пропозицій до Бюджетної декларації та проекту державного бюджету на плановий період.

Перейти до вмісту