Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Навчання за кордоном: які можливості відкриваються для полтавських студентів

Полтавські студенти мають можливість навчатись не лише в Україні, а й паралельно закордоном. Це не заважає їм, а навпаки — допомагає самовдосконалюватись, проходити мовну практику та вивчати свої спеціальності відповідно до європейських стандартів.

Це стало можливим завдяки міжнародним програмам обмінів, навчань, стажувань, які укладаються між закордонними та українськими університетами. Популярною серед студентів є Erasmus+програма Європейського Союзу на період 2014-2020 рр., що підтримує проекти співпраці, партнерства, заходи і мобільність у сфері освіти, професійної підготовки, молоді та спорту.

Полтавка Оксана Феніч, навчаючись на V курсі Полтавського університету економіки і торгівлі (ПУЕТ) за спеціальністю “Міжнародна економіка”, у 2017-2018 роках брала участь у програмі Erasmus+ КА1 Міжнародна кредитна мобільність — півроку навчалась у Будапештському університеті Метрополітан (Budapest Metropolitan University). Разом з нею, навчались там ще 3-є студентів. Згадує, що європейська система освіти кардинально відрізняється від української. Насамперед, у підході до викладання, вільного вибору студентами предметів і, практично, онлайн-навчанням.

Протягом перших двох тижнів ми відвідували будь-які пари. І потім в онлайн-режимі обирали предмети і складали власні графіки навчання. Звичайно, це був перелік предметів у рамках нашої спеціалізації. Сталось так, що навчались всього 3 дні на тиждень, але вони були дуже насиченими. Це відрізняється від нашої системи освіти, тому що у нас стабільні предмети, які потрібно вивчати. А там можна обирати ті предмети, які цікаві студенту

Навчання відбувається лише англійською мовою. Оскільки в Україні її вивчають на парах або курсах, а там необхідно спілкуватись нею постійно, у студентів був певний бар’єр. Проте він швидко минає. Окрім цього, довелось вивчати ключові слова угорської мови, щоб розумітись з місцевими, розповідає Оксана. Сама ж система викладання предметів базується на онлайн-платформах. Тому там студенти можуть самостійно наздогнати пропущений матеріал.

Ми навчались у невеликих аудиторіях, там були не парти, а стільці з відкидними столиками. І тільки українці приходили із зошитами і щось конспектували. Багато європейських студентів приходили на пари з ноутбуками. Вся інформація, яку читає лектор, була доступною на спеціальній онлайн-платформі. Викладачу головне, щоб студент здав екзамен. Яким чином ти запам’ятовуєш, не важливо. Домашні завдання всі оприлюднюють теж в онлайн після кожної лекції, які потрібно було виконати до певного дедлайну. Така форма набагато зручніша, це дає можливість студенту самостійно довчити матеріал, є можливість регулювати свій час і вирішувати, коли навчатись. Європейське навчання стимулює на самоосвіту”, – розповідає полтавка.

Оксана Феніч у січні цього року вже закінчила навчання у ПУЕТ й отримала диплом. Втім, у квітні 2018 року ,відразу після повернення з Будапешту, взяла участь в іншій програмі – проект співпраці Erasmus+ “Магістерська програма кількох вищих навчальних закладів з підприємництва та малого і середнього бізнесу” (координатор – Advenio eAcademy (Мальта), фінансування – Европейський Союз). І зараз вже рік як дистанційно навчається за спеціальністю “Підприємницька діяльність”. У разі успішного захисту бізнес-плану і дипломної роботи цьогоріч отримає диплом європейського зразка.

Якщо навчання закордоном відбувається у межах навчального року, то міжнародне стажування — у період літніх канікул. Такою можливістю скористалась студентка IV курсу Полтавського університету економіки і торгівлі Катерина Семьонова, яка теж навчається за спеціальністю “Міжнародна економіка”. На другому курсі вирішила поїхати стажуватись до Європи, а саме в Німеччину в готельно-ресторанні комплекси. Потрапила в ресторацію Biergarten мюнхенської компанії Haberl Gastronomie.

фото з Фейсбук

Після другого курсу я не досить гарно знала німецьку мову, тому працювала на кухні в холодному цеху. А після третього курсу знову туди потрапила, працювала на касі, бо німецьку знала вже добре. Це було не профільне стажування, я поїхала туди попрактикувати мову. Щоб стажуватись або навчатись в ЄС за спеціальністю, потрібно гарно знати мову. В мене німецька лише на базовому рівні. А складні економічні терміни на німецькій це інший рівень знань”, – розповідає студентка.

За словами Катерини, таке міжнародне стажування дає можливість бути самостійнішим, отримати нових друзів, знайомих, і що найголовніше — це чудова можливість мовної практики.

Ліна Решетник

Перейти до вмісту