Ви тут:

На Полтавщині ОПОРА виявила помилку в протоколі ОВК №150: голоси за Петра Порошенка “віддали” іншому кандидату

2 квітня спостерігач ОПОРИ отримав копію протоколу ОВК №150, де помітив, що кандидат Володимир Петров має 10 голосів підтримки, тоді як Петро Порошенко – 0. Відповідні дані вже були внесені до системи «вибори» та вказані на сайті ЦВК.

Так як по решті ДВК Володимир Петров не мав такої підтримки, а Петро Порошенко навпаки отримував приблизно такі цифри, спостерігач ОПОРИ звернувся до ОВК з проханням перевірити, чи немає в даних помилки. Після перевірки члени ОВК повідомили, що була допущена технічна помилка.

«Після того як ОПОРА повідомила про можливу помилку в протоколі, ми перевірили дану інформацію і дійсно виявили технічну помилку – 10 голосів відданих за Петра Порошенка були внесені як голоси за Володимира Петрова. Так як протокол ще не був відправлений, ми подзвонили до ЦВК та повідомили про помилку після чого нам сказали зробити уточнений протокол. Актів відносно даного випадку ми не складали. Уточнений протокол був відправлений до ЦВК 3 квітня близько 19 години», – розповіла ОПОРІ голова ОВК №150 Надія Власюга (суб’єкт подання Юлія Тимошенко).

Наразі на сайті ЦВК зазначено, що по ДВК №530128 Петро Порошенко отримав 10 голосів, а Володимир Петров – 0.

Згідно з частиною 6 статті 83 Закону України «Про вибори Президента» перший примірник протоколу окружної виборчої комісії про підсумки голосування в межах територіального виборчого округу, а в разі внесення змін до цього протоколу – і протокол, в якому були допущені неточності (описки чи помилки у цифрах), разом з відповідними протоколами та актами дільничних виборчих комісій, рішеннями, прийнятими на підставі цих актів, та, за наявності, протоколами окружної виборчої комісії про повторний підрахунок голосів виборців на відповідній виборчій дільниці в межах територіального виборчого округу, окремими думками членів окружної виборчої комісії, викладеними у письмовій формі, заявами і скаргами про порушення окружною виборчою комісією порядку встановлення підсумків голосування в межах територіального виборчого округу та рішеннями, прийнятими окружною виборчою комісією за результатами їх розгляду, окружна виборча комісія невідкладно транспортує до Центральної виборчої комісії, другий примірник протоколу зберігається в окружній виборчій комісії, третій – невідкладно вивішується для загального ознайомлення у приміщенні окружної виборчої комісії, а решта по одному примірнику видається членам окружної виборчої комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Перейти до вмісту