Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Голова СБУ вшанував пам’ять першого загиблого в АТО на Донбасі Геннадія Біліченка з Полтавщини

Рівно п’ять років тому 13 квітня 2014 року під Слов’янськом у бою з озброєними та керованими РФ терористами загинув співробітник Центру спеціальних операцій «А» Служби безпеки України Геннадій Біліченко.

Група старших офіцерів СБУ, яка в супроводі спецпризначенців прямувала на зустріч з представниками місцевої громади для проведення перемовин щодо мирного звільнення м. Слов’янськ від терористів, потрапила у засідку. Серце офіцера спецслужби зупинилося на 42 році його життя, повідомляє Служба безпеки України.

Уже наступного дня – 14 квітня 2014 року було прийняте рішення про початок антитерористичної операції.

«Капітан Геннадій Біліченко був першим Українським Воїном, який загинув від рук російських окупантів на чолі з Гіркіним-Стрєлковим. Смерть Геннадія стала рубіконом у свідомості всіх українців: Росія розв’язала проти України неоголошену війну. Кожен, хто вважав себе патріотом, не очікуючи призову, встав на захист рідної землі», – зазначив Голова Служби безпеки України Василь Грицак. 

У роковини трагічної загибелі представники української спецслужби разом з родиною Геннадія Біліченка поклали квіти до пам’ятного знаку на місті бою та вшанували хвилиною мовчання пам’ять 27 співробітників СБУ, які віддали своє життя за свободу українського народу. 

«Ми пам’ятаємо кожного Героя і робимо все, щоб їх родини кожного дня відчували нашу підтримку – наголосив Василь Грицак. На прикладі їх відданого і жертовного служіння Україні виховується нове покоління співробітників Служби, а подвиги загиблих офіцерів і прапорщиків СБУ стали основою спектаклю-реквієму «Війна без строку», який за два останні роки пройшов у всіх областях України». 

Геннадій Біліченко –  капітан Служби безпеки України, оперативний співробітник відділу Центру спеціальних операцій «А» в Управлінні СБУ в Полтавській області. У 1994 році, після закінчення технікуму, переїхав до місця проживання батьків в с. Гожули Полтавського району Полтавської області, де працевлаштувався водієм в радгосп імені Кірова. У вересні 1996 року вступив на заочне відділення Полтавського педагогічного університету імені Володимира Короленка, який закінчив у червні 2001 року, отримав повну вищу освіту та здобув кваліфікацію вчителя історії. Проживав із сім’єю у Полтаві. У грудні 2014 року в управлінні Служби безпеки України в Полтавській області відкрили меморіальну дошку в пам’ять загиблих під час виконання обов’язків військової служби. На ній викарбувано прізвище капітана Геннадія Біліченка. Пам’ятка про загиблого працівника СБУ з’явилася і в музеї управління. 23 серпня 2016-го у Полтаві було відкрито меморіальну дошку Геннадію Біліченку. У 2016 році в селі Щербані біля Полтави вулицю Петровського перейменовано на вулицю Геннадія Біліченка, інформує Вікіпедія.

Перейти до вмісту