Ви тут:
децентралізація Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Фінансова спроможність, реконструкція дитсадка та QR-коди у школі: як реалізується децентралізація у Білоцерківській ОТГ (ФОТО)

Білоцерківська об’єднана територіальна громада утворилась у жовтні 2015 року і була в числі “першопрохідців” реформи децентралізації. Об’єднались 4 сільські ради — Бірківська, Подільська, Балаклійська і Білоцерківська. Нині населення складає трішки більше 4000 осіб.

Проте 4 роки тому, коли у громаді задумались об’єднуватись, було багато скептиків, розповідає голова Білоцерківської ОТГ Іван Лещенко.

Наскільки це був складний шлях. Було багато противників, які заважали цьому процесу. Я тоді був у вирі процесу утворення. Громаду очолив, бо зрозумів, що це той шлях, який підходить саме для цієї території. Вже тоді я бачив Білоцерківську ОТГ і розумів, як її розвивати. Це вистраждане рішення. Було багато передумов — і фінансова спроможність, і готовність людей, і бізнес, який тут знаходиться. Всі моменти потрібно було об’єднати для того, щоб почати вибудовувати об’єднану громаду”

Всіляко сприяв розвитку ОТГ Полтавський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. А нині досвід громади, яка була “піонером реформи децентралізації” переймають представники ОТГ Полтавщини, які утворились у 2017-2018 роках.

Якщо у 2016 році бюджет громади складав 30 млн грн, то на 2019 рік передбачили більше 50 млн грн. Обсяг доходів на одного жителя у 2018 році у громаді складало 7,8 тисяч грн. Голова ОТГ називає це тією фінансовою спроможністю, що слугує розвитку території та наданню послуг.

У громаді існує 5 навчальних закладів — Білоцерківська ЗОШ I-III ступенів, Красногорівська ЗОШ I-III ступенів, Подільська ЗОШ I-II ступенів та два навчально-виховних комплекси у Балаклії та Бірках, де в одному закладі знаходяться школа і дитячий садок. У громаді проти того, щоб проводилась оптимізація шкіл, тобто створення опорного закладу. Отримують освітню субвенцію у розмірі 8 млн грн. Також з бюджету виділяють 10 млн грн на оплату комунальних послуг та зарплати.

Пріоритетом для нас є освіта і ми у цю сферу вкладаємо багато коштів, тим більше що у нас розгалужена мережа закладів. Зрозуміло, що вона не відповідає нормативам, які встановлені у державі. А це оптимізація шкіл. Я поки що цієї точки зору не притримуюсь. Скільки у нас буде можливості, будемо їх підтримувати”, – наголошує Іван Лещенко.

У громаді працюють 4 дитячих садочка, ще один — у Подолі — планують відкрити влітку цього року. Вартість капітального ремонту — до 6 млн грн. За словами голови ОТГ, колишня будівля 20 років не обслуговувалась була занедбана. І під час об’єднання, головним питанням було відновлення дитсадка у цьому населеному пункті.

Одним з об’єднуючих елементів жителів громади є будинки культури. На сьогоднішній день ця галузь в ОТГ досить розширена, створені понад 30 колективів. А клуби стали центральним місцем у селах. Наприклад, в Огирівському клубі жителі збираються чи не щодня — тут є де пограти у настільний теніс, люди отримують пенсію, відремонтували підвал і тепер там організовують репетиції, а концерти влаштовують у глядацькій залі. Вона опалюється електрикою, таким чином заходи можна проводити цілий рік. По такому ж принципу працює і клуб у Білоцерківці.

У листопаді 2017 року Білоцерківська об’єднана територіальна громада приєдналася до європейської ініціативи «Угода мерів». Це провідна ініціатива, започаткована Європейським Союзом, для тих, хто має чіткий курс на розвиток «зеленої» економіки, на зменшення видиків CO2 та широке впровадження енергоефективних проектів та заходів.

Це можливість приєднатись до загальносвітової проблематики. Ми вже позиціонуємось як громада для європейського простору і це відкриває нам шлях для участі у конкурсах ЄС по питаннях термомодернізації й енергоефективності”, – розповідає голова ОТГ Іван Лещенко.

Загалом, всі інфраструктурні об’єкти у громаді— від амбулаторій до дитячого садочка — ремонтують таким чином: починають з капітального ремонту покрівлі, утеплюють стелю, фасад, проводять термомодернізацію всього приміщення, замінюють вікна, двері. Нині так ремонтують Бірківський НВК.

Це не нова будівля, цього року святкуватимемо 50 років закладу. Нині триває реконструкція ганку. Бруківку викладали. У нас 8 першокласників, але для села це нормально, це типові класи. Нині триває реконструкція ганку. Бруківку викладали. Проводиться термомодернізація школи, залишилось пофарбувати фасад”, – розповідає директор закладу Ольга Товкач.

А у Подільській школі учні можуть знайомитись з англійською культурою за допомогою QR-кодів. Для цього лише варто мати смартфон та інтернет.

Вам потрібно скачати додаток з Play Market чи App Store, яка зчитує QR-коди. І вам потрібен мобільний інтернет. Вмикаєте інтернет, відкриваєте програму і наводите на код. Тут є про театр “Глобус” Вільяма Шекспіра, віртуальний тур по Лондону, Единбурський замок і студія Гаррі Потера”, – розповідає вчитель англійської мови та зарубіжної літератури Аліна Яцишин.

У громаді додатково виділяють 10 млн грн на утримання шкіл. Таким чином, вони зберігають інфраструктуру, кадри і працюють над тим, щоб дітей стало більше. Вони будують гуртожитки, розвивають комплекси, створюють сприятливі умови для бізнесу. Приїде сюди молода сім’я, дитину приведе у школу і заклад збережеться. Це називається правильна стратегія розвитку громади”, – коментує директор Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Балибіна.

У процесі утворення саме фінансова спроможність відігравала важливу роль, щоб ми мали можливість працювати як об’єднана громада. Є випадки, коли просто об’єднувались, дехто прораховував і думав, як в об’єднанні прожити, враховуючи додаткові кошти, ПДФО, субвенції. І коли вони прораховували і розуміли, що в такому форматі можна прожити, то такі громади є успішними. Вони показують прекрасні результати і створюють позитивний імідж децентралізації”, – підсумовує голова Білоцерківської ОТГ Іван Лещенко.

Балакліївський навчально-виховний комплекс

Ліна Решетник

Перейти до вмісту