Ви тут:
Оголошення Полтавщина Суспільство 

До Полтави їде «Малевич»

18 квітня у Полтаві відбудеться прем’єра документального повнометражного фільму «Малевич». Ексклюзивний показ за участі авторів стрічки відбудеться Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка.

З 28-го лютого стрічка «Малевич» (до 140-річчя з дня народження художника) вийшла в обмежений прокат, але Полтава додалась до переліку міст на мапі показів. Показ відбудеться 18 квітня о 18:00 у великій виставковій залі Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка. Презентуватимуть режисер фільму Володимир Луцький і продюсер Олег Щербина.

Зйомки проходили в Україні, Польщі, Білорусі, США і РФ. У фільмі використані матеріали багатьох архівів та музеїв, як українських, так й іноземних. Під час зйомок відбулося кілька відкриттів – зокрема, було точно встановлене місце його народження в Києві. Цікаво розкритий етап життя, коли Малевич жив на межі Полтавської і Харківської областей, а також джерело його натхнення. До слова, у Полтавському художньому музеї експонується одна з картин його вчителя, яка з’являється у фільмі – глядачі можуть спробувати вгадати її.

«За визначенням багатьох спеціалістів, Малевич є одним із десяти найбільш важливих художників сучасності, чия творчість початку XX сторіччя визначила розвиток мистецтва на 100 років вперед. Стрічка концентрує увагу глядача на українській частині творчості митця, до цього мало вивченій. Головна мета творців полягала у дослідженні українського походження художника. Саме під час зйомок було встановлено точне місце народження Казимира Малевича у Києві. А в Лос-Анджелесі, в інституті Центру Ґетті, куди приїхала сценарист фільму, історик і дослідник творчості Малевича Тетяна Філевська, продемонстрували кольорові оригінали розкадрувань сценарію, який художник планував екранізувати разом зі своїм колегою, режисером-авангардистом Гансом Ріхтером. За останні роки були спроби зробити на основі цього матеріалу фільм, але вони залишились маловідомими. Тож стрічка «Малевич» є першою спробою познайомити широкий загал із цим задумом художника», – розповідають творці фільму.

Стрічка «Малевич» – міжнародний проект, створено у співпраці України (компанія Fresh Production Group, продюсери Олег Щербина, Юлія Чернявська, Євген та Ольга Захарови) та Італії (компанія Pilgrim Film, продюсери Andrea Magnani, Джанпаоло Сміралья, Стефано Бассо і Кіара Барбо), за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міністерства культури Італії.

Вартість квитка – 50 грн (звертатись до каси музею).

Стежте за подробицями і новинами у події на Facebook (https://www.facebook.com/events/2242332842750642/) та сторінці музею (https://www.facebook.com/art.gallery.poltava/ ).

Перейти до вмісту