Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Як лікувати застуду дітей у різному віці, – поради фахівців

Застудою називають гострі респіраторні захворювання, які пов’язані з переохолодженням та проявляються як нездужання з температурою, нежиттю та кашлем. Взимку питання застуди найбільш актуальне, адже діти більш вразливі ніж дорослі. Особливо якщо дитина ходить до садочку чи школи, де віруси розповсюджуються дуже швидко, повідомляє nashamama.com

Лікування немовлят

Застуда у немовлят складна тим, що малюк не може вам поскаржитися та розповісти, що його непокоїть. Треба бути дуже уважними, щоб одразу розпізнати прояви хвороби. Якщо дитина плаче, перевірте температуру та простежте, чи дихає малюк носом. Якщо у носі є слиз, допоможіть його позбутися, а потім можна закапати носик грудним молоком або розчином 1:1 соку буряка та води.

Температуру треба збивати лише після позначки у 38.3 градуси, якщо вона нижча, це свідчить про те, що організм дитини самостійно намагається подолати віруси. Малюка можна обтерти прохолодною водою та розтерти ніжки, це сприятиме кращої тепловіддачі. Жарознижуючі треба обирати лише за порадою лікаря.

Зволожуйте повітря у кімнаті та рясно поїть малюка. В якості інгаляції можна застосувати серветку, змочену краплями евкаліптового масла, – покладіть її у ліжечко коли дитина спить.

Лікування дошкільнят і школярів

Дітки цього віку вже більш самостійні, тож лікування буде проходити легше. Навчіть дитину самостійно сякатися та полоскати горло, щоб уникнути ускладнень. Полоскати горло дитині можна відваром шавлії, фурациліном, содою з йодом, ще корисно змастити горло хлорофіліптом або розчином люголю.

Поїть малюка теплим молоком з медом, маслом та содою, а також смачними лікувальними чаями з малиною, медом, липою, смородиною. Від кашлю можна застосовувати дитячі сиропи та мікстури.

Найголовніше – це дати дитині відпочинок, не змушувати йти до садочку чи школи, постільний режим сприятиме кращому одужанню. Регулярно провітрюйте кімнату малюка, робіть йому гарячі ванночки для ніг та рясно поїть.

Ці рекомендації знадобляться і будуть корисні для всіх батьків, але пам’ятайте, що при перших ознаках хвороби треба звернутися до досвідченого лікаря-педіатра, який визначить причину хвороби і дасть рекомендації щодо лікування.

Перейти до вмісту