Ви тут:
PROвсе Суспільство ТОП-новина 

“WorldWideWeb”: Сьогодні Всесвітній павутині виповнюється 30 років

Тім Бернерс-Лі допоміг винайти всесвітню павутину 30 років тому. І він увесь час нагадує про те, що початкова її мета під загрозою.

Минуло 30 років відтоді, як сер Тім представив документ своїм колегам у Європейській організації з ядерних досліджень (ЦЕРН), пропонуючи спосіб обміну даними під назвою «Інформаційний менеджмент: пропозиція». Скромна назва аж ніяк не вказувала на важливість інформації, що містилася всередині документу, – про це з посиланням на видання Independent пише ZIK.ua.

Минуло близько 1-1,5 року на те, щоб виникла назва «WorldWideWeb» (Всесвітня павутина) та перш ніж громадськість змогла отримати доступ до публічної версії Інтернету; навіть тоді, вона аж ніяк не нагадувала сучасні елементарні графічні сторінки, які ми асоціюємо з раннім Інтернетом, не кажучи вже про величезну та складну систему, якою ви скористалися сьогодні, щоб перейти до цієї статті.

Ця сучасна мережа принесла з собою ряд технологій, які здавалися неможливими та немислимими у той час, коли вона тільки-но створювалася. Проте, вона також принесла разом із собою загрози, деякі з яких могли б підірвати саму її ідею.

У 2017 році, коли Інтернету виповнилося 28 років, сер Тім окреслив три виклики, які повстали перед ним. Два роки по тому вони все ще актуальні.

Перша загроза полягає у тому, що «ми втратили контроль над своїми особистими даними». Він зауважив, що багато веб-сайтів працюють на базі бізнес-моделі, що дозволяє користувачам мати вільний контент в обмін на свої особисті дані, що дозволяє збирати величезну кількість особистої інформації, що, в свою чергу, може зробити Інтернет небезпечним місцем для збереження будь-якої конфіденційності, або для обговорення важливих, але чутливих тем.

Відтоді, вибухнув скандал з компанією Cambridge Analytica та цілим рядом інших компанії.

Друга проблема полягає у тому, зазначив сер Тім, що в Інтернеті «занадто легко поширюється дезінформація». Відзначаючи, що «більшість людей знаходять новини та інформацію в Інтернеті лише за допомогою декількох джерел», він зазначив, що веб-сайти можуть легко та швидко поширювати сфальшовані історії та хибну інформацію.

По-третє, він заявив, що політична реклама в Інтернеті «потребує прозорості та розуміння». Він зазначив, що така реклама може легко бути використана для маніпулювання людьми, які її бачать.

Скандал з приводу політичної реклами на виборах президента США року та голосуванні за Брекзіт, триває, і учасники кампанії досі критикують обмежену прозорість платформ.

Роком пізніше, у 2018 році, сер Тім наголосив на ще одній загрозі, яка багато в чому пов’язана з тим, що вже більше людей користуються Інтернетом, аніж не користуються ним. Це породжує низку питань щодо доступності та відкритості, зазначив сер Тім.

агрози, з якими стикається мережа, все ще дуже великі. «Проте, я й надалі роблю усе можливе для того, щоб Інтернет був вільним, відкритим, творчим простором для всіх», – написав він минулого року.

Сер Тім наголошує на тому, що мережа дійсно є спільною справою, та закликає спільноту допомогти врятувати її від загроз, з якими вона стикається.

«Я, можливо, винайшов павутину, проте ви всі допомогли створити те, якою вона є сьогодні», – написав він у 2017 році. «Всі блоги, публікації, твіти, фотографії, відео, програми, веб-сторінки та все решта є внесками мільйонів людей у всьому світі, що створили нашу Інтернет-спільноту», – додав він.

Перейти до вмісту