Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

В Україні працює 40 кардіоцентрів, в яких цілодобово можна отримати фахову допомогу, – Уляна Супрун

Зміни в системі надання допомоги пацієнтам з серцево-судинними захворюваннями тривають. Вже 40 кардіоцентрів працюють по всій країні. Їх відкрито у співпраці уряду та місцевої влади.

Мережа кардіоцентрів, де кожен пацієнт з інфарктом чи інсультом може отримати фахову допомогу цілодобово, розширюється. Ефективне функціонування цієї мережі залежить не лише від наявності ангіографів. Це насамперед налагоджена та чітка робота усіх ланок – екстреної медичної допомоги, реперфузійних центрів і кардіологічних відділень, які забезпечуватимуть післяопераційну реабілітацію пацієнтів, – зазначила в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Ефективне функціонування цієї мережі залежить не лише від наявності ангіографів. Це насамперед налагоджена та чітка робота усіх ланок – екстреної медичної допомоги, реперфузійних центрів і кардіологічних відділень, які забезпечуватимуть післяопераційну реабілітацію пацієнтів.

Важливо, що необхідну допомогу українці з інфарктом у критичному стані отримують абсолютно безоплатно, адже держава повністю покриває потребу в стент-системах для пацієнтів, які потребують негайного стентування. Завдяки ефективним державним закупівлям через міжнародні організації зараз кожен пацієнт з гострим інфарктом міокарда із елевацією сегменту ST (коли від оперативного втручання і встановлення стенту залежить життя людини) отримує стент безоплатно, – повідомила Супрун.

Пацієнти отримують безоплатне стентування у режимі 24/7/365 вже близько двох років. Результат — у нових реперфузійних центрах смертність від інфаркту знизилася майже втричі, ніж в цілому по Україні (4,6% проти 12,5% відповідно).

Перейти до вмісту