Ви тут:
PROвсе Суспільство 

У Тихому океані знайшли затоплений корабель часів Другої світової війни

Авіаносець USS Wasp був частиною жорстокої повітряної і морської битви 1942 року, знайти корабель допоміг моряк USS Wasp Джим Форрестер, якому зараз 98 років.

Дослідники глибоководних районів виявили авіаносець USS Wasp, який був потоплений в Тихому океані в 1942 році. Корабель виявила експедиція на судні Petrel, заснована покійним співзасновником Microsoft Полом Алленом, повідомляє Кореспондент.

Авіаносець USS Wasp був частиною жорстокої повітряної і морської битви 1942 року, знайти корабель допоміг моряк USS Wasp Джим Форрестер, якому зараз 98 років. Тоді йому було 21 рік.

“Раптово нас вдарили торпеди. Уявіть, що вас вдарило прямо зараз. Одна з торпед вразила паливні баки, і корабель був пеклом. Я схопив себе за ніс і за причандали і стрибнув в Тихий океан”, – розповідає Форрестер.

USS Wasp був втрачений протягом майже 77 років. Але глибоководне дослідницьке судно Petrel прочесало Тихий океан в пошуках давно втрачених військових кораблів і в січні знайшло інший авіаносець, USS Hornet.

“Я бачив, де вони знайшли Hornet, і сказав: Добре, поглянь з іншого боку, і ти знайдеш Wasp”, – сказав Форрестер.

Екіпаж дослідників дійсно виявив Wasp на іншій стороні Гуадалканала, більш-менш там, де, за словами Форрестера, сталася аварія. Корабель був на глибині близько 3 км.

“Це був будинок для мене. Я втратив двох дійсно хороших друзів. Вони були техніками в авіації і, ймовірно, були в відсіках, де зберігалися бомби. У них не було шансів”, – зізнається Форрестер.

Місце, де затонув авіаносець USS Wasp визнано похованням моряків військово-морського флоту. Щоб уберегти місце затоплення корабля від мисливців за артефактами, точне місце розташування USS Wasp відомо тільки військово-морському флоту і людям, які знайшли авіаносець.

Перейти до вмісту