Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві презентували виставку книжкового екслібрису члена НСХУ Бориса Романова «Шевченкіана»

З нагоди відзначення 205-ї річниці від дня народження Т. Г. Шевченка у виставковій залі Полтавського літературно-меморіального музею І. Котляревського 06 березня 2019 р. відкрита персональна виставка книжкового екслібрису члена НСХУ Бориса Романова – «Шевченкіана». Виставка влаштована за підтримки видавця, колекціонера, мецената О. М. Петренка.

Про це повідомили в Управлінні культури Полтавського міськвиконкому.

Екслібрис у перекладі з латини означає «із книг». Це книжковий знак у вигляді мініатюрного графічного зображення, де обов’язково зазначається ім’я власника книги, і котрий відтворює духовний світ власника бібліотеки. Як художній знак і витвір графічного мистецтва, екслібрис почав відігравати роль декоративного елемента, поєднаного з книгою.

Батьківщиною екслібриса є Німеччина. Саме тут здавен існував звичай карбувати цінні речі на знак належності приватній особі. Перші книжкові знаки створив німецький художник Альбрехт Дюрер.

В Україні одним з перших вважається екслібрис, що прикрашав рукописний Київський Псалтир 1397 року.

Сучасний екслібрис втратив свою охоронну функцію, набувши статусу окремого виду графічного мистецтва.

Борис Миколайович Романов народився 13 січня 1949 року в м. Дружківці Донецької області. 1972 року закінчив Харківський художньо-промисловий інститут (відділення промислової графіки).

Лауреат, дипломант міжнародних конкурсів та виставок екслібрисів. Учасник всеукраїнських та міжнародних художніх виставок малої графіки – понад 40. Має 13 персональних виставок. У доробку понад 400 графічних мініатюр. Роботи художника зберігаються в колекціях Донецького, Луганського та Дружківського художніх музеїв, Національного музею Т.Г. Шевченка, Музею книги та друкарства, Музею гетьманства та Національного музею літератури України (Київ), музею «Кобзаря» (Черкаси), музею

Т.Г. Шевченка (Пекін), Міжнародного центру екслібриса (Бельгія), Брунейського музею графічного мистецтва (Італія), також у багатьох приватних колекціях України та за її межами.

У виставковій експозиції представлено 46 книжкових знаків, котрі єднає наскрізна шевченківська тема.

Приваблює висока професійна підготовка художника-графіка, оригінальність композиції, актуальна символіка та патріотичне наповнення книжкових мініатюр.

Виставка діятиме протягом місяця: з 06 березня по 06 квітня 2019 року з 9.00 до 17.00

Перейти до вмісту