Ви тут:
Суспільство 

У Полтаві під час виборів перешкоджали діяльності спостерігача

Члени ДВК №531276 (вулиця Маршала Бірюзова 90\14) перешкоджали діяльності спостерігача «Опори», відносно чого була складена заява до поліції.

Про це повідомляє сайт організації.

Члени виборчої комісії заборонили спостерігачу «Опори» здійснювати відеозйомку в приміщенні для ДВК. Спостерігач ОПОРИ здійснював відеофіксацію ходу голосування в приміщенні виборчої дільниці, не порушуючи при цьому таємниці голосування.

Згідно з пунктами 1 та 2 частини 9 статті 69 Закону України «Про вибори Президента» офіційний спостерігач від громадської організації має право: «Бути присутнім на засіданнях дільничних та окружної виборчих комісій відповідного територіального виборчого округу з урахуванням положень, встановлених частиною дев’ятою статті 28 цього Закону, в тому числі під час підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, встановлення підсумків голосування у територіальному виборчому окрузі; робити фото- та кінозйомки, аудіо- та відеозаписи, не порушуючи при цьому таємниці голосування».

Члени ДВК перешкоджали спостерігачу вільно проводити зйомку, пригрозили фізично відібрати техніку для відео фіксації та змусили покинути дільницю. Спостерігач “Опори” викликав поліцію та склав заяву відносно перешкоджання діяльності спостерігача.

Згідно з частино 1 статті 157 Кримінального кодексу України перешкоджання діяльності офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк. Згідно з частиною 2 статті 157 ККУ ті самі діяння, поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Перейти до вмісту