Ви тут:
Суспільство Україна 

У НАТО закликали Росію повернути Крим Україні

Північноатлантична рада НАТО виступила з заявою, в якій закликала РФ повернути Крим Україні у зв’язку з п’ятиріччям незаконної анексії Криму Росією

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

У відповідній заяві зазначається, що 5 років тому РФ застосувала силу проти України для того, щоб незаконно анексувати Крим. У НАТО вважають, що порушення суверенітету та територіальної цілісності України є серйозним порушенням міжнародного права і значним викликом євроатлантичній безпеці. 

“Ми рішуче засуджуємо цей акт, який ми не визнаємо ніколи. Ми закликаємо Росію повернути контроль над Кримом Україні”, – йдеться в заяві.

У НАТО підтвердили повну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і територіальних вод. Також у Північноатлантичній раді наголосили, що Крим – це територія України.

Альянс вислови вглибоке занепокоєння через порушення прав людини, що здійснюються в незаконно анексованому Криму проти українців, кримських татар і представників інших місцевих громад.

“До цих порушень належать позасудові вбивства, викрадення, насильницькі зникнення, насильство, довільні затримання, арешти й тортури. Незважаючи на постанову Міжнародного суду 2017 року, меджліс, орган самоврядування кримських татар, зазнає переслідувань і заборонений на своїй батьківщині”, – констатували в НАТО.

Росію закликали негайно покласти край усім порушенням і зловживанням у незаконно анексованому Криму, звільнити українських політв’язнів і заручників і надати міжнародним організаціям доступ до Криму.

“Будь-які спроби узаконити або нормалізувати незаконну анексію Криму мають бути припинені, зокрема автоматичне впровадження російського громадянства, насильницьке переміщення населення, призов до армії РФ і незаконне проведення російських виборчих кампаній”, – заявила Північноатлантична рада НАТО.

Альнс також засудив “широкомасштабне нарощування військової потужності Росії в Криму” й висловили занепокоєння у зв’язку з зусиллями РФ і заявленими планами “подальшого нарощування військової потужності в Чорноморському регіоні”.

“Ми також засуджуємо будівництво Росією моста через Керченську протоку, який є ще одним порушенням суверенітету та територіальної цілісності України і створює додаткові труднощі для економіки України. Невиправдане застосування Росією військової сили проти українських кораблів і військово-морського персоналу в районі Азовського моря і Керченської протоки в листопаді 2018 року є частиною більш широкої моделі російських агресивних дій у регіоні”, – констатували в НАТО.

Відповідно до резолюції 73/194 Генеральної асамблеї ООН від 17 грудня 2018 року Росію закликали “беззастережно звільнити затриманих українських членів екіпажу, повернути захоплені судна й виконати свої міжнародні зобов’язання, забезпечивши безперешкодний доступ до українських портів, в Азовське море та свободу судноплавства”.

“Реакція НАТО на незаконні дії Росії в Україні здійснюється разом із загальними міжнародними зусиллями, які передбачають санкції. Неможливо повернутися до нормальної співпраці, доки не відбудеться чіткої, конструктивної зміни в діях Росії, яка продемонструє дотримання міжнародного права, її міжнародних зобов’язань і відповідальності”, – наголосили в альянсі.

Перейти до вмісту