Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Сімейні лікарі – драйвери реформи первинної сільської медицини, – Геннадій Зубко

Реформа первинної медицини у сільській місцевості, ініційована Президентом України Петром Порошенком, стартувала набагато пізніше, ніж програма «Нова українська школа», децентралізація чи адміністративна реформа. І сьогодні саме від сімейних лікарів на місцях залежить, наскільки якісно ми її проведемо. Саме сімейні лікарі сьогодні є драйверами реформи первинної сільської медицини.

Про це на форумі сімейних лікарів «Допомога поруч!» у Києві зазначив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Саме Президент України вийшов з ініціативою підтримки і розвитку первинної допомоги на селі. І таке ставлення української влади має просте пояснення — сьогодні 33% українців проживають саме на селі. Тому питання здоров’я кожної людини, тим більше у сільській місцевості, яка дає державі другий за розміром ВВП від аграрної галузі, дуже важливе. Повноформатна реформа охоплює і сільську медицину, і будівництво доріг, і Нову українську школу, і сервіси, які надають ЦНАПи, і безпекові центри, котрі теж працюють на нову якість життя людей», — наголосив Геннадій Зубко.

За словами урядовця, реформа розпочалася в першу чергу з аналізу існуючої інфраструктури первинки. З’ясувалося, що 85% амбулаторій та ФАПів не мають водопостачання та водовідведення і взагалі не мають пристойних умов для надання допомоги людям і роботи лікаря. У таких умовах навіть «лікар від Бога» не зможе надати якісну послугу.

«Ми точно знаємо, що сьогодні рецепти і можливості лікування не лежать в аптечці лікаря, вони в його голові. Тому так важливо, щоб саме лікар став тією ланкою, яка зможе оперативно допомогти і наблизити високоякісну медичну послугу до кожної людини і в першу чергу завдяки телемедицині», — підкреслив Геннадій Зубко.

Звертаючись до сімейних лікарів, урядовець наголосив, що «сьогодні якісні умови роботи, які створюються завдяки телемедицині, повинні накладатися на якісне обслуговування людей, що живуть поряд з вами. І це є пріоритетом №1».

«Це допомога людям, які поруч з вами, з якими ви підписали декларації, які очікують не тільки на допомогу, а й на моніторинг їхнього здоров’я. Бо питання здоров’я українців, котрі проживають сьогодні у сільській місцевості, є стратегічним пріоритетом держави», — зазначив він.

За статистикою, 65% громадян страждають сьогодні на серцево-судинні захворювання. Щороку реєструється приблизно 45 тисяч інфарктів, і практично третина з них завершується летально. Понад 2,5 мільйона українців сьогодні хворіють на обструктивне захворювання легенів, бронхіальну астму, а 19 тисяч громадян щороку додаються до тих, хто хворіє на цукровий діабет. І з цими цифрами необхідно боротися, щоби крива захворювань невпинно повзла вниз.

Геннадій Зубко розповів, що завдяки Меморандуму, який був підписаний МОЗ, Мінрегіоном, Світовим банком і Урядом Канади, вдалося визначити необхідну кількість амбулаторій та сімейних лікарів. У результаті було створено мережу з 4 223 сільських амбулаторій, і визначено, скільки у цих амбулаторіях має працювати лікарів – один чи кілька.

«Ми визначилися, яким чином будемо рухатися до модернізації 4 223 амбулаторій. 517 нових амбулаторій будується, а 30 вже розпочали роботу. До кінця другого кварталу ми побачимо, як вже запрацюють амбулаторії, котрі запропонують зовсім інші умови для лікарів та людей. Я переконаний, що саме реформа первинної медицини, яка є ініціативою Президента України, — це реанімаційний пакет для первинної ланки сільської медицини», — зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, 517 нових амбулаторій будуть охоплювати 1,7 мільйона сільського населення.

Перейти до вмісту