Ви тут:
децентралізація Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Реформа бібліотек в умовах децентралізації: у Білоцерківській ОТГ відбувся форум бібліотекарів ОТГ (ФОТО)

Поряд з реформування сфери медицини, освіти, інфраструктури в умовах децентралізації чималу увагу слід приділяти бібліотечним закладам. Бібліотеки поступово змінюють своє призначення і вони вже не є місцем, де можна взяти книгу з собою. Вони стають головними культурним центром, особливо для жителів сіл. 

Як змінювати бібліотеку — таким був основний меседж семінару “Бібліотеки ОТГ: умови, виклики та можливості”, який провели у Білоцерківській об’єднаній громаді для бібліотекарів ОТГ Полтавщини працівники Полтавської обласної бібліотеки для юнацтва імені Олеся Гончара та Полтавського центру розвитку місцевого самоврядування.

Що таке бібліотека на селі? Це головний культурно-мистецький, освітницький центр, головна інституція у галузі культури, мистецтва і розвитку села. Це те, що адаптується до Європи. Як правило, половина ОТГ не приймають бібліотеки на свій баланс. Вигідно вкласти і брендувати щось одноразове. Краще купити пожежну машину, щось для ФАП. А не вигідно вкладати гроші у культуру, мистецтво, тому що це видатки — великі площі приміщень, опалення, світло. Працювати бібліотекарем на Полтавщині надзвичайно престижно. Якщо взяти Постанову Верховної Ради “Про відзначення ювілей і пам’ятних дат в Україні”, то 70% усіх дат мають відношення до полтавського краю. А це навантаження, перш за все, на бібліотекарів. Тому що кожну ювілейну дату потрібно презентувати і розповісти”, – закцентувала директор Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Валентина Вождаєнко.

Також вона нагадала, що цей рік є унікальним на Полтавщині — 210-річниця від дня народження Миколи Гоголя 250 років Івану Котляревському. І готується Указ Президента України про відзначення пам’ятної дати від дня народження Григорія Сковороди.

Ми одна з перших об’єднаних громад на Полтавщині. Розпочинали свій шлях у 2015 році тоді, коли ще, навіть, законодавство не було чітко виписано. Ми вирішили, що основні напрямки, які впливають на світогляд і життя людей повинні бути обов’язково під контролем влади ОТГ. Тому розділились у районним структурами у напрямку освіти, культури, бібліотеки і соціального захисту. На сьогодні у нас є КЗ “Бібліотека Білоцерківської ОГ”, сектор культури і туризму, відділ освіти молоді і спорту, відділ соціального захисту з територіальним центром”, – зазначив на відкритті форуму голова Білоцерківської ОТГ Іван Лещенко.

Сьогодні у процесі децентралізації дуже багато уваги приділяється саме об’єднанню громад, реорганізації освітньої, медичної сфери, надання адміністративних послуг. Але, на жаль, менше уваги приділяється діяльності закладів культури, а саме бібліотекам. Проте вони у процесі реформи повинні займати одне з важливих місць, оскільки бібліотека має бути соціокультурним центром, інформаційним посередником між владою в громадою. На жаль, дуже багато керівників не розуміють цього і навіть не приймають бібліотеку як установу”, – наголосила директор Полтавської обласної бібліотеки для юнацтва імені Олеся Гончара Марина Склярова.

Відтак, на форумі розглядали питання організації надання бібліотечних послуг, законодавчий супровід роботи бібліотеки, облік фондів, робота з юнацтвом, способи популяризації бібліотек. Радник з питань комунікації Полтавського ЦРМС Юрій Ісаєв зосередив увагу на інформаційній безпеці у роботі бібліотек, а радник з питань надання муніципальних послуг ЦРМС Геннадій Фасій — на необхідності створення молодіжних центрів у бібліотеках. Для цього порадив видання, курси, типи конкурсів, корисні ресурси — все, аби зацікавлювати молодь до бібліотечних закладів.

Захід проведенний за сприяння Полтавського Центру ровитку місцевого самоврядування (створенного за підтримки програми U-LEAD з Європою, та Мінрегіону).

Перейти до вмісту