Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Про декларування доходів, отриманих у вигляді спадщини, – розповіли в ДФС Полтавщини

Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав здійснюється у порядку, встановленому ст. 174 р. IV Податкового кодексу України.

Доходи, отримані в спадщину від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. До членів сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення відносяться її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Члени сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення – її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Про це повідомили в Головному управлінні ДФС у Полтавській області.

Фізична особа, яка отримує спадщину від інших родичів, наприклад, рідного дядька, тітки чи просто знайомих сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості успадкованого.

Якщо майно успадковує фізична особа від нерезидента або спадщину отримує нерезидент, вартість об’єкта спадщини підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18%, незважаючи на те, що такий нерезидент може бути членом сім’ї першого та другого ступенів споріднення.

Крім податку на доходи фізичних осіб платники повинні сплатити військовий збір, який складає 1,5%  від вартості успадкованого майна. Виключенням є доходи у вигляді спадщини, які оподатковується за нульовою ставкою податку. З таких доходів військовий збір не справляється.

Відповідальними за сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини або в сільських населених пунктах – до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, та спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями – резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.

Перейти до вмісту