Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Полтаву відвідав керівник територіального управління НАБУ (ФОТО)

12 березня у Полтаві побував керівник Харківського Територіального управління Національного антикорупційного бюро України Юрій Кравченко, де прозвітував про результати діяльності НАБУ за друге півріччя 2018 року.

НАБУ це новий правоохоронний орган, створений після Революції Гідності “з нуля”. 14 жовтня 2014 року був прийнятий Закон України “Про Національне антикорупційне бюро України”. Усі призначення відбуваються на конкурсній основі. Унікальністю бюро є нова посада детектива. Він поєднує у собі функції як оперативного так і слідчого працівника. Станом на 31 грудня 2018 року у НАБУ працює 621 працівник, з них 210 детективів. Законом передбачена загальна чисельність НАБУ — 700 працівників на всю Україну. Також при НАБУ працює Рада громадського контролю, яка обирається один раз на рік шляхом відкритого інтернет-голосування.

До підслідності НАБУ відносяться 12 складів злочину, які вчиняються певними особами — суддями, державними службовцями категорії А, депутатами.

Повноваження Харківського теруправління поширюються на Харківську, Сумську, Полтавську, Дніпропетровську, Запорізьку, Луганську, Донецьку області (у тому числі територію проведення Операції об’єднаних сил).

Під час візиту Юрій Кравченко прокоментував скасування Конституційним судом статті про незаконне збагачення.

“Близько 65 кримінальних проваджень наші детективи зараз зобов’язані закрити. За ті статки, які були незаконно набуті державними службовцями, вони не понесуть кримінальної відповідальності. Навіть у випадку якщо Верховна Рада прийме нову редакцію статті, яка встановить відповідальність за незаконне збагачення, то вона наступатиме лише з моменту вступу цього закону в дію. Щоб було зрозуміло, ми зараз “загубили” період з 2014 по 2019 рік”, – розповів керівник Харківського теруправління.

Також не оминув ситуацію і обшуків у Полтавській ОДА 22 лютого.

“Детективами НАБУ здійснюється досудове розслідування за фактом вимагання та отримання неправомірної вимоги в особливо великих розмірах стосовно службових осіб Полтавської ОДА. У рамках даного кримінального провадження було проведено низку обшуків з метою відшукання речових доказів, які будуть використані як докази винуватості в суді. Наразі більше повідомити не можу, оскільки це таємниця досудового розслідування і ні детективи, ні прокурори САП не надали дозволу на його оприлюднення”.

Юрій Кравченко вважає, що після роботи НАБУ впродовж останніх 4 років наступним кроком є створення Вищого антикорупційного суду.

“Нами вдалось довести всім, що недоторканих в Україні немає. Наступне досягнення те, що все-таки на вимогу громадянського суспільства, міжнародних партнерів у нас буде створений Вищий антикорупційний суд, який розглядатиме справи ТОП-посадовців. Оскільки ми маємо проблему із розглядом справ у судах. Наразі у судах знаходяться понад 180 кримінальних проваджень”, – наголосив Юрій Кравченко.

Перейти до вмісту