Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Полтавський рибпатруль розповів, як правильно обрати якісну рибу

З приходом весни кількість браконьєрів зростає, а стихійні ринки стають звичним явищем. Проте не варто сподіватися на порядність продавців, перевіряйте якість риби самотужки або уникайте її споживання. Полтавський рибоохоронний патруль дав поради, як обрати якісну та свіжу рибу.

Риба — джерело цінних білків, мінералів, поліненасичених жирних кислот та вітамінів. До того ж, вона є гарним способом попередження ракових захворювань. Проте щоб споживання приносило користь, потрібно обирати свіжу рибу. Адже не завжди навіть дорогий продукт є якісним.

Коли зникає крига та настає потепління, кількість браконьєрів збільшується. Адже тепер риболовля стає простішою та доступнішою. Відповідно, збільшується і кількість незаконних місць збуту водних біоресурсів. Наші працівники слідкують за ринками та перевіряють наявність документів. Проте ми не в змозі охопити всіх незаконних промисловиків. Тож закликаємо людей відповідально ставитися до купівлі риби, або взагалі не споживати її, — прокоментувала очільниця Полтавського рибоохоронного патруля Оксана Кулинич.

Перевірте очі риби та зовнішні параметри

У першу чергу, при виборі риби треба оглянути очі: якщо вони провалюються всередину або каламутні чи зовсім сухі — вона вже зіпсувалася. Очі у свіжої риби прозорі та опуклі. А якщо в них «стоїть вода», цю рибку тільки-тільки принесли на прилавок, і в її якості можна не сумніватися.

Зябра повинні бути яскраво-рожевого або яскраво-червоного кольору, але в жодному випадку не темно-червоного або чорного, жовтуватого чи сірого. Зябра іншого кольору, потемнілі, плямисті, покриті слизом — ознака неякісної риби. Крім того, пластини зябер не повинні злипатися між собою.

Недобросовісні продавці часто видаляють рибі очі або відрізають голову: так ідентифікація неякісного продукту значно ускладнюється. Тому шукайте рибу, у якої можна перевірити всі ознаки, — прокоментував Головний спеціаліст відділу іхтіології та регулювання рибальства Полтавського рибоохоронного патруля Юрій Ярцев.

Луска має бути вологою. Якщо ж вона суха, ламка, з тріщинами — ця риба довго лежала без води, а значить — несвіжа. Шкіра повинна бути без пошкоджень, мати природний блиск і колір, не здаватися блідою. У свіжої риби слиз на шкірі прозорий. Якщо шкіра змінила забарвлення, стала тьмяною і липне до рук — цю рибу краще не купувати.

Натисніть на рибу: і живіт, і спинка мають бути в міру м`якими, спинка трохи твердіша. Стара риба буде з дуже твердою спинкою, а на животі від пальців залишатимуться ямки. На тушці не повинно бути множинних кривавих плям – вони говорять про те, що або риба була хвора, або її неправильно транспортували. Хвіст не має бути сухим або погнутим — це говоритиме про те, що риба стара.

У свіжої риби майже немає запаху

Трохи сильніше запах відчувається, якщо підняти зяброву кришку. У будь-якому випадку, він не повинен бути неприємним, кислим або тухлим. Також ви не маєте відчувати запах риб’ячого жиру. Свіжа річкова риба злегка пахне річкою, а морська — морем.

Плавники повинні бути в акуратному стані, а якщо вони пошкоджені і злипаються, це може свідчити про те, що рибу неправильно зберігали.

Правильно засушена риба відрізняється чистою шкіркою, без сольових нальотів, щільною структурою м’яса. Її запах — характерний, без затхлості. Вся тушка риби однаково пофарбована — без часткового пожовтіння.

Риба якісного копчення має суху поверхню, золотисто-жовту на вигляд, м’якоть щільної консистенції, на запах віддає приємним димком.

Не соромтеся перед покупкою копчену рибу понюхати. Якщо аромат копчення дуже різкий і хімічний, значить, рибу точно готували за допомогою «рідкого диму». У правильно приготовленого свіжого продукту повинен бути присутнім легкий аромат копчення і приємний запах деревного диму. На жаль, «рідкий дим» не заборонений законом, й іноді його використовують навіть в поєднанні з натуральним копченням. Зберігати копчену рибу потрібно в прохолодному місці, — розповів Юрій Ярцев.

Якщо ж продукт нарізаний на шматки або продається у вигляді філе, треба дивитися на якість м’яса — воно повинно мати здоровий і соковитий зовнішній вигляд. Не варто брати обвітрені і потемнілі по краях шматочки.

При виборі риби надавайте перевагу вітчизняній, яка вирощена в ставкових господарствах або виловлена в наших річках і морях.

Полтавський рибоохоронний патруль

Перейти до вмісту