Ви тут:
здоров’я Полтавщина Суспільство 

Педіатри Полтавщини розповіли кому необхідно вакцинуватись проти пневмококової інфекції

Пневмококова інфекція – це одна з досить поширених. Згідно позиції ВООЗ, вакцинація проти пневмококової інфекції має бути введена в національні календарі щеплень країн. Адже вона викликається бактерією Streptococcus pneumonia (пневмокок), яка нараховує 92 серотипи.

Діти молодшого віку часто є носіями пневмококів. Найпоширенішими хворобами, які викликають пневмококи є запалення легень, запалення вух, запалення мозкових оболонок. Пневмонія займає 1ше місце серед причин смертності дітей до 5 років. В 2015 році в світі внаслідок пневмонії померло 920 136 дітей 5 років, що склало 16% всіх смертей. Найбільш чутливі до пневмококів діти до 2-річного віку та особи похилого віку, – розповідають педіатри Полтавщини.

Кому варто вакцинуватись проти пневмококу: діти до 2-х років (зокрема, передчаснонароджені) та дорослі старше 65 років.

Група ризику по пневмококовим інфекціям: особи з
хронічними хворобами серцево-судинної системи, включаючи вроджені вади серця,
хронічними хворобами легень, включаючи бронхіальну астму,
цукровим діабетом,
кохлеарною імплантацією,
гемоглобінопатією,
вродженим або набутим імунодефіцитом,
хронічними хворобами печінки, відсутностю селезінки.

У дітей до 2-х років знижена здатність виробляти імунітет до пневмококу, тому вакцини проти нього виробляють шляхом кон’югації (приєднання) полісахаридів пневмококу до невеликої кількості дифтерійного анатоксину. Наша імунна система чудово розпізнає дифтерійний анатоксин і паралельно реагує на пневмококові полісахариди.

В Україні зареєстровано дві вакцини проти пневмококової інфекції: Синфлорикс (виробник GSK, Бельгія) та Превенар 13 (виробник Wyeth Pharmaceuticals, Великобританія).

Вакцини різні: Синфлорикс захищає від 10 серотипів пневмококу та нетипової гемофільної палички.
Рекомендований для дітей віком від 6 тижнів до 5 років, а Превенар 13 захищає від 13 серотипів пневмококу та рекомендований для дітей віком від 6 тижнів та всіх інших вікових груп, включаючи дорослих похилого віку.

Перейти до вмісту