Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині реалізують проект “HealthLink: прискорення зусиль з подолання ВІЛ/СНІДу в Україні”

Полтавщина серед 12 регіонів України, де реалізують проект “HealthLink: прискорення зусиль з подолання ВІЛ/СНІДу в Україні”. У нашому регіоні його втілює в життя БО “Світло надії” спільно з БО “100% ЖИТТЯ” в партнерстві з Альянсом громадського здоров’я, за фінансової підтримки USAID (Агентство США з міжнародного розвитку).

Як розповіла сьогодні, під час зустрічі з журналістами, фахівець з управління проектами БО “Світло надії” Людмила Ярошенко, швидко і безпечно пройти тест на ВІЛ і почати лікування — головне завдання для всіх.

– Щоб досягти бажаних результатів проводиться велика різнопланова робота: тестування відбувається за ініціативою медичного працівника, тестують на ВІЛ партнерів ЛЖВ (людей, які живуть з ВІЛ). Також залучають до послуг з профілактики й чоловіків, які мають секс з чоловіками, – розповіла Людмила Ярошенко.

Вона зазначила, що загалом за період з 1 січня 2019 року по 28 лютого 2019 року швидкими тестами охоплені: соціальна служба (на базі громад) — 455 осіб, медичні працівники (на базі закладів охорони здоров’я Полтавщини) — 425 осіб.

– У даному проекті є 2 компоненти. Перший — це соціальний. Ним займається соціальна служба на базі громади. Другий — проводять медичні працівники на базі лікувальних закладів, які залучені до цього проекту. У проекті надаються швидкі тести, як закладам охорони здоров’я, так і громаді, на базі якої тестуються хворі. Проводиться і навчання медпрацівників про проведення дотестового та післятестового консультування та користування швидкими тестами. Дуже важливим є впровадження соціального супроводу. Якщо пацієнт має позитивний результат після проведення швидкого тесту, він може отримати соціальний супровід, який допоможе справитися з психологічним ставленням пацієнта до цього захворювання, отримати більш інформації, а також підтримку по доведенню на диспансерний облік до АРТ лікування і на майбутнє — психологічну підтримку, – наголосила Ярошенко.

Наразі 43 клієнти, які дізналися про свій ВІЛ статус доведені до диспансерного обліку, більшість з них приймають антиретровірусну терапію (інші готуються до прийому). А для працівників закладів охорони здоров’я Полтавщини провели п’ять тренінгів “Консультування та тестування на ВІЛ за допомогою швидких тестів серед представників груп найвищого ризику”.

Загалом, на території області до реалізації проекту залучено 10 закладів охорони здоров’я та 8 пунктів на базі громад.

Швидкі тести є на базі: Кобеляцької ЦРЛ, Новосанжарського ПМСД, Решетилівського ПМСД, Кременчуцького наркодиспансеру, 1 МКЛ Кременчука, Лубенського шкір-вен-диспансеру, Лубенського наркодиспансеру, МКЛ Горішніх Плавнів, 3 МКЛ міста Полтава, Полтавської обласної психіатричної лікарні імені Мальцева.

– Це заклади, які використовують тести, які надають їм у рамках проекту. Але є й інші заклади у Полтавській області, які теж мають тести. Це і Полтавська обласна лікарня імені Скліфосовського, усі обласні заклади міста, МКЛ, ПМСД. В області невеликий відсоток закладів охорони здоров’я, які не покриті швидкими тестами. Завдяки медичній реформі, скоро усі сімейні лікарі будуть проводити такі тестування, – підсумувала Людмила Ярошенко.

Офіційно на Полтавщині зареєстровано майже 4000 ВІЛ-інфікованих. Найвищі рівні захворюваності на ВІЛ-інфекцію зареєстровано в Одеській, Дніпропетровській, Миколаївській, місті Київ та в області, Кіровоградській, Херсонській, Чернігівській областях. У структурі передавання ВІЛ і далі зростає частка статевого шляху (65,6%).

Захід провели у рамках проекту “Впровадження ефективних моделей та підходів в Полтавській області до виявлення ВІЛ-інфікованих та доведення їх до прийому АРТ” за фінансової підтримки БО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” у рамках реалізації проекту “HealthLink: прискорення зусиль з подолання ВІЛ/СНІДу в Україні” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Довідково. Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. Кожен сотий громадянин нашої держави у віці від 15 до 49 років інфікований ВІЛ, що є одним із найвищих показників серед інших країн. Протягом 2018 року в Україні щодня реєстрували 50 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, 24 — захворювання на СНІД і дев’ять випадків смерті від хвороб, зумовлених СНІДом.

Перейти до вмісту