Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині працюють 25 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства й насильства за ознакою статі

Про комплекс дій і заходів, спрямованих на попередження проявів насильства, розповіла на апаратній нараді заступниця начальника Управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Наталія Шкоденко.

За її словами, із жовтня минулого року в усіх районах, містах, об’єднаних територіальних громадах Полтавщини визначили уповноважених осіб, які несуть персональну відповідальність за організацію роботи у сфері протидії домашньому насильству. Про це повідомили у Полтавській ОДА.

– Із січня поточного року з 31 запланованої запрацювали 25 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства й насильства за ознакою статі, – розповіла Наталія Шкоденко. – Досі не працюють такі бригади у Кременчуці, Глобинському, Козельщинському, Миргородському й Семенівському районах. До складу мобільних бригад входять 109 спеціалістів із різних структур, які працюють задля попередження домашнього насильства. Упродовж двох місяців цього року до органів виконавчої влади й місцевого самоврядування надійшло 41 повідомлення щодо домашнього насильства у 40 сім’ях.

За словами Наталії Шкоденко, мобільні бригади міських і районних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Полтави, Миргорода, Великобагачанського, Котелевського, Лохвицького, Полтавського, Чутівського районів здійснили 16 виїздів. Родинам надали належну допомогу.

– Нині вивчаємо потребу, відбувається формування мережі притулків для осіб, які постраждали від домашнього насильства чи насильства за ознакою статі. Згідно з розрахунками відповідно до міжнародних стандартів маємо створити 140 сімейних місць для Полтавщини (одне сімейне місце на 7-10 тисяч населення). Нині в регіоні є 22 сімейних місця. Зокрема, у кризовому центрі БО «Світло надії», обласному соціальному центрі матері та дитини в Омельнику Кременчуцького району, центрі соціальної реабілітації для дітей та сімей «Надія» (Горішні Плавні). Центри прийматимуть сім’ї за направленням Полтавського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Перебування в них сімей оплачуватимуть з обласного бюджету. У другому кварталі 2019 року створять ще 15 сімейних місць у шістьох притулках, розміщених у Кременчуцькому, Семенівському районах, Глобинській, Недогарківській, Шишацькій ОТГ й у Миргороді, – додала Наталія Шкоденко.

Вона нагадала, що у поточному році має розпочати роботу Єдиний державний реєстр випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Додала, що при Полтавському обласному центрі служб для сім’ї, дітей та молоді заплановано роботу call-центру. Також будуть створені служби первинного соціально-психологічного консультування й денні центри соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства.

Перейти до вмісту