Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Чому «Полтаватеплоенерго» ставлять на межу банкрутства?

«Полтаватеплоенерго» — одне із найбільших підприємств Полтави. Воно надає послуги з централізованих опалення та постачання гарячої води майже 200 тисячам споживачів у Полтаві, Карлівці, Машівці, Решетилівці і Котельві. Тут працює майже 850 мешканців міста та області. Однак зараз воно опинилося у вкрай скрутному становищі.

Зарплати на підприємстві не можуть підняти через спротив НКРЕКП

У холодну пору року «Полтаватеплоенерго» є чи не найважливішою складовою життєдіяльності міста й області. Проте нині полтавські теплоенергетики перебувають у надзвичайно складній ситуації, яку самостійно вони вирішити не в змозі.

Торік (уперше за всю новітню історію «Полтаватеплоенерго») довелося починати опалювальний сезон із суттєвим дефіцитом кадрів. Зараз на підприємстві 20 відсотків посад є вакантними (http://te.pl.ua/vakansyi/). І якщо спочатку звільнялися переважно представники робітничих професій, то зараз із підприємства йдуть навіть керівники служб та структурних підрозділів, інженери, вузькі спеціалісти, які пропрацювали 10-20 років і знають усі тонкощі та специфіку роботи. Причиною трудової міграції працівників є рівень заробітної плати, яка є нижчою на 30-40 відсотків, ніж у промисловій галузі області та на інших підприємствах міста, що обслуговують населення. Так, через малу зарплату вперше цього року підприємство не змогло набрати на опалювальний сезон операторів котелень.

Чому ж склалася така ситуація? Головна причина — «принципова» позиція Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Саме вона регулює і встановлює тарифи для великих теплопостачальних підприємств комунальної галузі України.

Зокрема, в умовах необхідності коригування окремих складових тарифу на теплову енергію через стрімке зростання їх вартості (енергетичні складові — вартість природного газу та електричної енергії) національний регулятор вибірково ставиться до інших витрат, навіть законодавчо передбачених. Насамперед ідеться про гарантії з оплати праці. Такий підхід до тарифоутворення (вибіркове включення до тарифів складових у необхідних розмірах) уже призвів до того, що підприємство не лише не може тримати зарплату працівників на конкурентному для Полтави й області рівні, але й має великі збитки через виконання рішень уряду щодо підвищення в країні соціальних стандартів.

У листопаді «Полтаватеплоенерго» ініціювало перед Національною комісією перегляд рівня заробітної плати на підприємстві. При цьому, якщо зростання ціни на природний газ спричинило підняття тарифу на теплову енергію на 18,5 відсотка, то підвищення зарплати до середнього по галузі рівня змінило б тариф лише на 3 відсотки. Проте в НКРЕКП підприємству безпідставно і безапеляційно відмовили, не надавши при цьому якоїсь аргументованої відповіді. Незрозуміло лише, де у такому підході нацрегулятора враховані інтереси працівників підприємства (переважна більшість яких водночас є і споживачами послуг) та споживачів (які можуть стати заручниками ситуації з відсутністю персоналу на теплопостачальному підприємстві). У НКРЕКП пообіцяли лише, що, можливо, переглянуть рівень заробітної плати в травні 2019 року. Тому й неможливо втримати на підприємстві фахівців із досвідом роботи без забезпечення їх заробітною платою на рівні з іншими підприємствами енергетичного сектору навіть у Полтаві.

Затримка у коригуванні тарифів призводить до мільйонних збитків

Сама процедура затвердження тарифів НКРЕКП надзвичайно затяжна і вкрай забюрократизована. Через це в умовах постійного зростання вартості складових тарифу на послуги підприємства «Полтаватеплоенерго» змушене вже тривалий час працювати із тарифами, які не «встигають» за зміною своїх складових. Це призводить до постійних і серйозних збитків.

Для прикладу, НКРЕКП може ухвалити рішення про підвищення тарифів на воду (для підприємств водопровідно-каналізаційної галузі) і на електроенергію (для відповідних обленерго), але «автоматично» не відкоригувати залежний від них тариф на тепло. Інколи розбіжність у часі таких «неузгодженостей» перевищує півроку. Та навіть у таких випадках ініціювати коригування тарифів на послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води доводиться підприємству із дотриманням усієї процедури. А потім кілька місяців чекати на відповідь від комісії.

Так було й у 2018-му. Іще в лютому минулого року «Полтаватеплоенерго» направило до комісії документи щодо коригування тарифу на тепло, адже зросла вартість води та електроенергії, які входять до його складу. Проте комісія розглядала звернення… вісім місяців! Скоригований тариф для «Полтаватеплоенерго» набув чинності лише із жовтня 2018-го (https://bit.ly/2Nzvr0R). До цього часу підприємство змушене було платити і за воду, і за електроенергію по нових цінах і отримувати астрономічні збитки. Приміром, лише на постачанні гарячої води населенню «Полтаватеплоенерго» щомісяця мало нічим не компенсовані збитки на суму в понад 400 тисяч гривень.

Аналогічна ситуація склалася і з останнім підвищенням ціни на природний газ восени 2018 року. Спочатку голова НКРЕКП запевняла, що тарифи на тепло нібито відкоригують разом зі зростанням вартості газу. Проте комісія цього так і не зробила. Природний газ «Полтаватеплоенерго» із 1 листопада закуповувало у газопостачальників по ціні, на 23 відсотки вищій за попередню, а наступні два місяці продавало тепло за старим тарифом, у якому врахована «стара» вартість газу. І лише із 1 січня НКРЕКП підвищила-таки тариф на тепло (https://bit.ly/2HYeoYW).

Це знову ж таки призвело до серйозних збитків. Адже у структурі тарифу на тепло блакитне паливо займає 67 відсотків. Через це, зокрема, за підсумками минулого року підприємство має значні збитки у понад 40 мільйонів гривень, джерела для покриття яких у підприємства відсутні. Надалі це призводить до заборгованості підприємства перед НАК «Нафтогаз», а накопичення боргів — до штрафних санкцій. А це — додаткові збитки, яких відшкодовувати підприємству ніхто не буде, і відволікання обігових коштів, які конче необхідні теплоенергетикам для ремонту і модернізації теплового господарства міста. Докладніше про тарифоутворення для «Полтаватеплоенерго» і його наслідки йшлося в розмові тут: https://bit.ly/2SmZV9J.

Ураховуючи багаторічний досвід неефективного регулювання НКРЕКП діяльності підприємств галузі комунальної теплоенергетики, органи місцевого самоврядування і самі підприємства галузі порушують питання щодо передачі повноважень з ліцензування господарської діяльності у сферах теплопостачання і відповідно встановлення тарифів на теплову енергію та комунальні послуги від НКРЕКП до місцевих органів влади. Тим самим буде забезпечена належна реалізація повноважень органів місцевого самоврядування щодо управління майном, що перебуває у власності територіальних громад, покращиться фінансово-економічний стан підприємств теплопостачання.

Можливо, це дозволить підприємству вийти з нинішнього складного й абсолютно безперспективного становища, поліпшити стан теплового господарства міста (який національним регулятором узагалі ігнорується) і допоможе зберегти кращі кадри.

Варто відзначити, що попри складне становище підприємство працює у штатному режимі, забезпечуючи тепло та затишок в оселях мешканців міста й області. «Полтаватеплоенерго» продовжує утримувати у належному стані розгалужені мережі, проводити їх своєчасний ремонт та забезпечувати постійне і безперебійне надання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води.

Прес-служба «Полтаватеплоенерго».

Перейти до вмісту