Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

“Благословенна хвороба”, содо-сольові клізми: МОЗ спростовує чергові фейки про кір

У МОЗ спростували чергову порцію фейків про кір.

Фейк 1: Кір – благословенна хвороба. Що раніше дитина нею перехворіє, то краще для її здоров’я: імунітет стане сильнішим і пожиттєвим.

Факт: Кір – смертельно небезпечна хвороба, а вірус кору – один із найбільш “живучих” у світі (зберігається на твердих поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення). 9 із 10 невакцинованих людей заражаються після контакту з хворим.

Якщо ваша дитина перехворіє природним шляхом, у неї сформується імунітет проти цього захворювання. Однак інфекція може викликати ускладнення:  ураження мозку (енцефаліт), бронхіт, пневмонію. Внаслідок кору людина може отримати інвалідність чи померти. Лише з початку року на кір захворіли понад 24 тисячі українців і 10 людей померли.

Кір — одна з головних причин смертності дітей у світі. За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я, в 2015 році внаслідок цього захворювання померли понад 134 тисячі людей у світі.

Фейк 2: Кір – це дитяча інфекційна хвороба. Раніше, 100 років тому, такого явища не було, це результат вторгнення людини і перебіг подій (це про вакцинацію). У дорослого, що захворів дитячою інфекційною хворобою, хвороба протікатиме важче і з ускладненнями.

Факт: Кір загрожує всім нещепленим дорослим і дітям. На сьогодні в Україні існує високий ризик захворювання на кір серед дітей, які не мають щеплення. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не були вакциновані, також є вразливими до захворювання. У дорослих і дітей, менших від 1 року, кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг. Хвороба особливо небезпечна для дітей до 5 років.

Надійний спосіб захисту – вакцинація. Наприклад, за десять років до 1963 року, коли вакцину винайшли у вона стала доступною, у США від 3 до 4 мільйонів людей щороку хворіли кором, від 400 до 500 із них помирали, у 1000 діагностували енцефаліт (набряк мозку). З запровадженням вакцинації проти кору захворюваність на кір в США стрімко впала. Уже у 21 столітті, вакцинація проти кору врятувала від смерті 12 мільйонів дітей, за оцінками ВООЗ.

Фейк 3: Щеплення від кору не є ніякою гарантією, що ваша дитина не захворіє.

Факт: Щеплення від кору – це єдиний надійний захист від хвороби і важких ускладнень. На жаль, 100% гарантії не дає жоден медичний препарат, винайдений людством. Після щеплення двома дозами вакцини КПК залишається невеликий ризик (1-2%), що дитина може захворіти кором. Але навіть у такому випадку хвороба пройде легше, а ймовірність важких ускладнень (ураження мозку, інвалідності) буде значно нижчою.

Фейк 4: При кору енцефаліт неможливий, якщо не застосовувати антибіотики і жарознижувальні засоби. Якщо застосовувати жарознижувальні засоби, то кір не проявиться висипом, а “піде всередину” – в легені і мозок.

Факт: Енцефаліт (ураження мозку) є одним із ускладнень кору. Його провокує вірус кору і ні в якому випадку його не можуть викликати застосування антибіотиків чи жарознижувальних препаратів. Так само препарати для зниження температури, які обов’язково треба приймати після перетину позначки термометра 38,5, не можуть вплинути на розповсюдження висипу, тим паче – спрямувати хворобу в легені і мозок.

Фейк 5: Висип треба потерти мочалкою, щоби кір “вийшов назовню”. Що більше висипу на шкірі, то меншим є навантаження на організм.

Факт: Механічні пошкодження висипу можуть призвести до посилення дискомфорту, виникнення болю і приєднання бактеріальної інфекції. Цього робити ні в якому випадку не можна! Незначний прояв висипу не свідчить про серйозну атаку організму, яка начебто розгоряється всередині. Навпаки – у більшості випадків що легша форма кору, то менше площі тіла уражено висиспом.

Фейк 6: Замість жарознижувального препарату – звільніть сили імунної системи для роботи з вірусом кору: зробіть дитині клізми на основі розчину солі і соди у воді. Для доброго ефекту треба зробити три клізми поспіль.

Факт: Такий підхід щодо дитини, яка хворіє кором, можна назвати лише видом тортур. Не займайтесь самолікуванням – при перших ознаках зверніться до лікаря.

Фейк 7: Після очисної клізми треба застосувати весь арсенал гомеопатичних засобів конкретних фармвиробників – свічки (кожні три години, навіть коли дитина спить), очні краплі, драже, таблетки тощо.  Всі ці препарати допомагають організму і не “вмішуються” в “правильний” розвиток хвороби.

Факт: Гомеопатичні засоби насправді “не вмішуються” в розвиток хвороби, бо крім ефекту плацебо не мають ніякого ефекту. Основа гомеопатичних препаратів – це зазвичай мінерали, речовини рослинного або тваринного походження. Їх розводять багато разів (за чіткою рецептурою, найчастіше водою чи спиртом), щоб концентрація цих речовин була низькою. Експерти зазначають, що часто після багаторазового розведення у препараті не залишається жодних ознак (навіть на рівні молекул) початкової діючої речовини, а розведення з індексом 40С відповідає 1 молекулі на весь Всесвіт. Цей факт виробники гомеопатії пояснюють різними “інформаційними” теоріями, але наукове підтвердження їх відсутнє.

Специфічного лікування кору не існує! Але дуже важливо якомога раніше звернутись до лікаря, щоби свочасно виявити проблему, вжити всіх можливих  заходів для запобігання ускладнень. 

Фейк 8: Дитячі хвороби організму потрібні. Довіртеся долі своєї дитини і пам’ятайте, що нічого не відбувається просто так.

Факт: Розвиток медицини у світі направлений на убезпечення від хвороб, зокрема – на зниження дитячої смертності і захист здоров’я дітей від хвороб, бо це може мати тяжкі наслідки на все життя. Ірраціонально у сучасному світі свідомо наражати свою дитину на страждання, хвороби і ставити під загрозу життя.

Перейти до вмісту