Ви тут:
Суспільство Україна 

26 березня — День Національної гвардії України

Сьогодні в Україні відзначають п’яту річницю від дня створення Національної гвардії України. Основними завданнями Нацгвардії є захист життя, прав, свобод та інтересів громадян від злочинних та інших протиправних посягань, захист конституційного ладу і територіальної цілісності країни. Особовий склад Нацгвардії України комплектується службовцями за загальнообов’язковим військовим призовом і контрактниками. На даний момент в регіонах країни діє 6 оперативно-територіальних об’єднань.

До складу Нацгвардії було зараховано і кілька добровольчих батальйонів, які воювали на Донбасі. Відповідний наказ Про затвердження Положення про військові частини оперативного призначення Національної гвардії України МВС видало 16 червня 2014 року. Перший добровольчий батальйон оперативного призначення Національної гвардії України склав присягу на вірність Україні ще 5 квітня 2014 року.

За час проведення АТО на Донбасі загинули 212 нацгвардійців. Ще 794 нацгвардійці були поранені. Крім того, четверо нацгвардійців загинули внаслідок вибуху гранати, яку кинув у них 21-річний боєць добровольчого батальону спецпризначення Січ біля Верховної Ради 31 серпня 2015 року під час акції протесту проти внесення змін до Конституції в частині децентралізації, які протестувальники вважали легітимізацією сепаратистів на Донбасі.

– У вікопомні березневі дні 14 року народилася Національна гвардія України – військове формування, яке вже встигло стати легендарним. Від імені мільйонів українців щиро вітаю відважних воїнів в день вашого професійного свята. Дякую вам за службу народу України! Слава Україні!, – написав Президент України Петро Порошенко у Twitter.

Привітали нацгвардійців і керманичі Полтавщини голова Полтавської обласної ради Олександр БІленький та т.в.о. голови Полтавської ОДА Роман Товстий:

Шановні військовослужбовці Національної гвардії України!

Прийміть щирі вітання з нагоди професійного свята!

П’ять років тому ви одними з перших стали на передовому рубежі боротьби за незалежність та територіальну цілісність країни.

Сьогодні на воїнів-гвардійців покладено важливі завдання: забезпечення національної безпеки та оборони держави, прав і свобод громадян, охорона громадського порядку. Ваша служба є прикладом мужності та патріотизму.

Ми вдячні кожному з вас за вірність присязі, військовому та громадянському обов’язку. Схиляємо голови перед світлою пам’яттю воїнів, які віддали своє життя за незалежність України.

Бажаємо міцного здоров’я, життєвої наснаги, мирного неба, добробуту та благополуччя!

Перейти до вмісту