Ви тут:
PROвсе Суспільство 

11 продуктів, термін придатності яких прямує до нескінченності

Ви колись замислювалися, яку їжу можна відвезти на дачу або поставити до шафи і забути на декілька років? З яких продуктів можна зробити «недоторканний запас» на випадок надзвичайної ситуацій? У нас є хороші новини. Деякі навіть звичні або улюблені багатьма продукти можуть залишатися свіжими і/або їстівними більше 5, 10, а іноді і 20 років, пише vsviti.com.ua.

1. Розчинна кава

Кава – один з найпопулярніших напоїв у світі, на виробництво розчинної кави йде майже половина зелених плодів. З гранулами все буде в порядку при зберіганні від 2 до 20 років. Набагато менше зберігаються обсмажені зерна: цільні – від 6 місяців до 3 років, мелені – від 3 місяців до 2 років. Особливо ретельно каву потрібно берегти від вологи і високих температур.

2. Сушені яблука

Яблучні чіпси – корисний і смачний варіант перекусу. Вони «проживуть» без втрати смаку 6-12 місяців при кімнатній температурі в помірному кліматі. При цьому існує думка, що шматочки яблук будуть цілком їстівні й через 3 роки.

3. Екстракт ванілі

Чистий екстракт ванілі, в якому міститься значна кількість спирту, можна використовувати невизначено довгий термін. Тільки потрібно, щоб пляшечка була щільно закрита і стояла в шафі, куди не проникає світло. При цьому імітація ванільного екстракту зберігається тільки 5 років.

4. Чай

Якісний листовий чай у заводській упаковці може без проблем залишатися придатним 1,5-2 роки при зберіганні в темному, прохолодному і сухому місці. Приблизно такий самий «термін життя» у пакетиків. Але не кладіть чай до морозильної камери – може з’явитися конденсат.

При правильному зберіганні після закінчення 2 років заварка навряд чи зіпсується, але поступово почне втрачати аромат і смак. До речі, вважається, що деякі сорти пуерустають максимально смачними тільки через 60 років після збору.

5. Галети

Галети – сухе хрустке печиво, основні інгредієнти якого – вода і борошно. У різних країнах вони є складовими солдатських пайків, використовують у довгих туристичних походах і на флоті, де через вологість швидко псується звичайний хліб. Галети легкі, містять досить багато калорій і можуть залишатися їстівними 20-30 років. І з ними можна зробити багато страв – від бутерброда до десерту і «начинки» для супу.

6. Бульйонні кубики

Складно повірити, але бульйонні кубики з’явилися ще в XVIII столітті. Сьогодні їх роблять із суміші зневоднених овочів, м’ясного або овочевого бульйону, солі, жиру, глутамату натрію і ряду спецій. Завдяки такому складу з ними нічого не станеться за 2 роки. Далі все буде залежати від зовнішнього вигляду і запаху після відкриття упаковки. Теоретично можна спробувати зробити бульйон і з кубиком «старшим» 5 років.

Мандрівники  особливо цінують бульйонні кубики за «багатозадачність». Адже приправу можна використовувати як основу для супу, додавати до м’яса, макаронів, овочів або рису.

7. Горох

Сушений горох стане в нагоді для супу, каші або гарніру. Його можна покласти у звичайному пакеті в шафу і забути практично на 5 років. Але він може зберігатися 2 десятиліття і більше, якщо лежить в герметично закритому контейнері, у вакуумній упаковці або з поглиначем кисню.

8. Кукурудзяний крохмаль

Крохмаль використовується для приготування пудингів, соусів, кремів і багато чого іншого. І він може залишатися свіжим довгі роки, якщо буде стояти на темній полиці. Упаковка повинна бути надійно закрита, щоб всередину не проникали волога і пил.

9. Ліофілізовані продукти

Ліофілізація в харчовій промисловості – це висушування заморожених продуктів у вакуумі. Завдяки їй практично не змінюється аромат, вміст поживних речовин і форма їжі. Але найголовніше – значно збільшується термін придатності без використання консервантів. Наприклад, багато хто любить заморожену полуницю, але її краще з’їсти максимум через рік. А після сушки в вакуумі вона буде як свіжа через 10- 15 років, іноді навіть довше.

Ще один хороший приклад – сир. Щойно куплений чеддер пролежить у холодильнику максимум тиждень, а після ліофілізації він збережеться на цілих 10 років. До речі, їжу при такому заморожуванні можна їсти у чистому вигляді (як снек) і додавати при приготуванні страв.

10. Харчова сода

Соду використовують у найрізноманітніших областях – від кулінарії і прибирання до піротехніки і медицини. Іноді на пачці вказується термін придатності від виробника (12 місяців), але в сухому місці сода може простояти десятки років. І це ніяк не відіб’ється на її якості.

11. Пеммікан

Пеммікан – традиційна їжа північноамериканських індіанців. В її основі висушене і подрібнене на порошок м’ясо та розтоплений жир. А також ягоди (журавлина, чорниця, вишня тощо) Та іноді спеції.

Залежно від складу пемікан зберігається від 1 до 5 років, а в замороженому вигляді, ймовірно, може бути їстівним набагато довше. У нього висока енергетична цінність і мала вага. Це допомагало страві кілька століть залишатися в раціоні військових і полярних експедицій. Сьогодні його обирають туристи і мисливці для тривалих походів.

Перейти до вмісту