Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

З березня розпочнеться перереєстрація релігійних громад Полтавщини

На селекторній нараді у Полтавській ОДА обговорили методику перереєстрації релігійних громад області. Вже з березня райони повинні передати їх оновлені статути у Департамент культури і туризму Полтавська ОДА.

Православна церква України завдяки активній позиції Президента Петра Порошенка в січні отримала автокефалію. Тоді й прийняли Закон щодо підлеглості релігійних організацій та процедури їх державної реєстрації зі статусом юридичної особи, повідомляють у Полтавській ОДА.

Так, протягом трьох місяців усі релігійні громади повинні визначитися із подальшим функціонуванням церков, перереєструвати їх та внести зміни до статутів.

Ми ні в якому разі не втручаємось у життя церкви. Це стосується лише повноважень, які покладені на облдержадміністрацію в частині реєстрації церков. Потрібно віднестися до цього дуже відповідально, тому що вже п’ять років йде війна на сході України. Наше завдання дуже просте — виконати норму чинного закону, який прийняли у залі Верховної Ради. І дякую Президенту, що ми маємо можливість створити Православну церкву України, — наголосив голова Полтавської ОДА Валерій Головко.   

Перереєстрацію мають пройти всі релігійні громади: УПЦ Московського патріархату та УПЦ Київського патріархату. Якщо ж через визначений термін церкви не перереєструються, і не визначаться із подальшою роботою, вони фактично втратять чинність своїх повних офіційних назв. Тобто втратять юридичну особу, а така структура не може законно функціонувати.

Реєстрацію громад у Полтавській ОДА розпочнуть з березня. Перед цим потрібно розробити дорожню карту для всіх районів щодо перереєстрації, а потім передачі документів.

Щоб визначитися із переходом церкви, потрібно зібрати релігійну громаду. Якщо 2\3 на зборах виявили бажання перейти у Православну церкву України, далі оформляються документи. Потім — передаються реєстраційні справи релігійних громад з РДА, міськвиконкомів до Департаменту культури і туризму ПОДА. Для цього ГУ юстиції у Полтавській області визначило відповідальних за державну реєстрацію людей у кожних РДА та міськвиконкомах.

Наразі вже зняті з державної реєстрації такі структури, як Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква. Зареєстрований статут Київської митрополії Православної церкви України. Синод затвердив типовий статут управлінь. У нас вже проведені парафіяльні збори, підготовлені протоколи. Ми готові вже до перереєстрації. На початку березня затвердять типовий статут парафіяльний. Думаю, що тоді всі парафії проведуть збори, затвердять ці документи, і передадуть їх до облдержадміністрації, — прокоментував Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір.

Наразі у Полтавській області вже є результат: Великобагачанський район став першим, де відбувся перехід церковної громади від Московського патріархату до Православної церкви України.  

Перейти до вмісту